X
 25.09.2015 Живот

Дали можете да се сетите на одговорите на овие најпознати загатки?

Дали можете да се сетите на одговорите на некои од најпознатите загатки?

 

zagatak

 

1. На загатка чијшто одговор е шах, кој е единствениот забранет збор?


2. Ние сме пет мали предмети од секојдневието, можеш да не` пронајдеш во сите зборови.

3. Зборувам но не искажувам она што ми е на ум. Ги слушам зборовите, но не ги слушам мислите. Кога се буда, се гледам себеси. Кога спијам, се слушам себеси. Многу глави се на моите рамена, многу раце се на моите нозе. Ниту најсилниот челик не може да го уништи моето лице, но најнежниот шепот може да ме уништи. Најтивкото цимолење може да се слушне.

4. Ако погледнете на броевите на моето лице, нема да го пронајдете 13 никаде.

5. Жив без здив, студена како смртта. Никогаш жедна, никогаш не пие. Што е тоа?

6. Што оди на четири нозе наутро, две нозе на пладне и три нозе навечер?

7. Ова нешто ги проголтува сите други: птиците, животните, дрвјата, цвеќињата; го топи железото, го каса челикот, ги меле тешките камења за оброк, јавно го убива царот, го уништува градот, и ги уништува и највисоките планини.

 


Одговорите следуваат подолу:

 

 

 

 

 


 

 


1. Шах

2. Самогласки

3. Актер

4. Часовник

5. Риба

6. Човек

7. Време

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот