X
 21.07.2016 Економија

Светскиот економски ред пропаѓа и нема излез

Европа нема видено нешто вакво 70 години - видливиот израз на светот каде редот пропаѓа. Милиони бегалци си ја чекаат својата иднина. Сепак има паралелен колапс во економскиот ред кој е помалку сомнителен.


Срцето на економскиот неред е светски финансиски систем кое станало тврдо. Глобалните банки сега прават профит до неверојатни степени за правење бизниси меѓу себе. Како резултат, моќта на банкарството да создава пари од ништо е сега сменета.

Така централните банки се помалку способни да контролираат што се случува. И бидејќи неколку земји сега го ограничуваат протокот на капитал, кешот може да биде позајнуван на земји каде економскиот проспект изгледа премногу добро.


Ова предизвикува поплава од кредити, како и движењата на бегалците. Светот бара инвентивни одговори. Бара конституција која ќе рефлектира глобален баланс на економска моќ. Му треба соодветен надзор на глобалните финансии. Му треба западни влади да лансираат економски стимули, центрирани на инфраструктурното трошење.

Ништо од тоа не е проспект, со вето од страна на иделошко право. Доколку не се има желба за договарање, колективно, взаемно со бегалската криза, тогаш ќе има помалку да се враќа во ред во глобалната економија.


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Економија