X
 17.07.2017 Технологија

Брод со соларни панели сам се снабдува со енергија за пат околу светот

Бродот, кој сам се снабдува со енергија, тргнал од Париз на патување околу светот што ќе трае 6 години, а проектантите се надеваат дека тоа ќе биде модел за идните бродови без емисија на штетни гасови.

фото извор: Tanjug

Бродот „Набљудувач на енергија“ користи соларни панели, турбини на ветер и систем со водородни ќелии за електрично напојување. Бродот чинел 5 милиони евра, а сега се движи кон Атлантикот.

Долг е 30,5 метри и има футуристички изглед. Во текот на денот ја користи енергијата на Сонцето и на ветрот, а во текот на ноќта користи од резервоарот со водород кој бродот сам го произведува преку електролиза на морската вода.

Првобитно бил проектиран во 1983 година и имал успешна кариера на трките со едрилици, а потоа капетаните Фредерик Даирел и Викторијен Ерисар, како и францускиот истражувачки институт, го претвориле во проектот „Набљудувач на енергија“.
Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија