X
 18.04.2019 Живот

Промоција на „Здраво, Скопје“ - првиот интерактивен водич за главниот град

„Здраво, Скопје“ е првиот интерактивен водич за нашиот град, посветен на едно незаборавно Скопје – од минатиот век до денес, со сите негови препознатливи локации, култни места и урбани легенди вредни за раскажување. Наменет и за млади и за стари, за носталгичари, туристи и истражувачи кои сакаат да го запознаат вистинскиот дух на Скопје.

Книгата е дело на авторското дуо Кокидо, зад кое се потпишуваат Александра Шаровиќ-Атанасовска, автор на наградуваниот концепт ПланУМ, и Ружица Мандичевска-Руки, една од најзначајните македонски илустраторки. Авторките моментално живеат и работат во Белград и Лондон.
Овие стотина возбудливи страници се мала временска машина која ќе ве однесе на емотивно патување низ градот и минатото на скопјани.

„Здраво, Скопје“ е исполнет со многу активности кои ќе ја разбудат вашата имагинација и креативност, а интерактивната мапа ќе ве одведе до сите најзначајни градски локации. Интересен дел од книгата се и рубриките кои ги претставуваат духот и обичаите на градот. Преку семејните традиции за заеднички ручек, начин на комуникација, игра, рекреација, говор, стил на облекување и живеење се доловува позитивна атмосфера на заедништво и соживот кои водичот особено ги истакнува и вреднува.

Главната идеја за овој проект произлегува од отсуството на пишан материјал за богатата историја на градот, особено за деца. Преку „Здраво, Скопје“ младите генерации на забавен и креативен начин ќе го запознаат Скопје и ќе научат зошто е град што се сака.

vodic

(Комерцијална објава)

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот