X
 25.03.2021 Наука

Невролог ги открива најважните работи за да бидете успешни

Сите ние имаме предизвикувачки задачи што сакаме да ги завршиме. Започнувањето е тешко. Рестартирањето, откако ќе се прекине активноста, е уште потешко. Останувањето во фокус откако ќе почнете?

Тоа може да биде навистина тешко.

Општо земено, луѓето што имаат намера да ги завршат задачите имаат повеќе од она што невролозите го нарекуваат когнитивна контрола: ментална функција што ви овозможува да ги поврзете вашите планови и цели со вашите постапки.

Но, како може да остварите поголема когнитивна контрола и во тој процес да постигнете повеќе од работите што навистина ви значат? Токму на ова дава одговор д-р Дејвид Бадре, професор по когнитивни, лингвистички и психолошки науки на Институтот за наука на мозокот при Универзитетот „Браун“.

Еве што советува тој:

Ослободете си дел од времето

Кажете си дека треба да решите тежок проблем кој бара ментално пребарување на разни податоци, знаења и опции.

Колку е потежок предизвикот, толку е помала веројатноста да ја задржите задачата во вашата работна меморија. Особено ако постојано ве прекинуваат или ви го одвлекуваат вниманието. Плус, секојпат кога ќе се фокусирате на нешто друго, процесот на „ресетирање“ на таа задача бара значителна ментална енергија и ресурси.

Колку повеќе време може да одвоите за задачата и колку повеќе можете да го минимизирате одвлекувањето на вниманието, толку подобар ќе биде исходот.

Ако не можете да ја завршите, обидете се да ја одржите околината иста следниот пат кога ќе се фокусирате на истата задача. Според Бадре, бидејќи повлекувањето на меморијата е под влијание на контекстот, работењето на задачата во истата контекстуална средина може да помогне во враќањето како и да ви помогне побрзо да го воспоставите вашиот сет на задачи.

Во овој случај, познатата средина раѓа продуктивност.

mozok
Фото: Freepik

Соберете го она што ви треба предвреме

Некои луѓе сметаат дека подготвувањето да работите на голема задача е еден вид ритуал: собирањето алатки, собирањето информации, поставување вистински или виртуелен работен простор - тие активности им помагаат да се средат.

Ако и вие го правите тоа, продолжете. Ако не сте личност што го прави ова, потребно е да почнете да го практикувате. Направете листа со работи што треба да ги извршите. Разгледајте ги информациите. Соберете материјали што ви се потребни.

Немојте да извршувате повеќе задачи одеднаш

Сите мислиме дека сме добри во мултитаскинг, иако голем број истражувања покажуваат дека не сме.

Кога работите на некоја тешка задача, обидот за мултитаскинг ја намалува количината на работна меморија што е достапна за важната задача. Наместо да дадете сè од себе, можете да обезбедите само мал дел од вашата мозочна моќ.

Затоа, фокусирајте се само на една работа. И за да бидете сигурни дека го правите тоа, исклучете ги сите известувања. Затворете ја е-поштата. Тргнете го телефонот.

Држете се до процес што функционира за вас

Можеби најдобро решавате проблеми кога пешачите. Можеби пенкалото и хартијата за вас се подобра опција од некаков уред. Можеби сте најефикасни кога ќе станете рано или кога ќе останете будни откако сите други ќе си легнат.

Клучот е да најдете рутина, процес или структура што ќе ви овозможи да бидете продуктивни подолго време.

Затоа што, како што покажуваат невронаучните истражувања, клучот за постигнување големи цели е да имате вештини да извршите некоја акција и оптимизирање на вашиот фокус, контрола на задачите и капацитет на работната енергија.

Автор: Џеф Хејден
Извор: Inc.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука