X
 10.09.2019 Живот

Шведска го загуби највисокиот планински врв поради глобалното затоплување

Според најновите научни мерења, во последните неколку години, поради забрзаното топење на ледниците на планинскиот масив Кебнекаисе, Шведска го загуби својот највисок планински врв.

- Ова е прилично јасен показател за сите во Шведска дека нештата се менуваат - истакна географот Гунхилд Нинис Росквист од Универзитетот во Стокхолм, која веќе неколку години се занимава со мерење на нивото на ледниците.

24 метри понизок отколку што бил во 60-тите години

На крајниот север на Шведска, околу 150 километри во Арктичкиот круг, Кебнекаисе има два врва - јужен и северен. Од почетокот на мерењата, значи од 1880 година, јужниот врв бил повисок. Но, кога Росквист и нејзиниот тим ги извршиле овогодишните мерења, северниот врв бил за 1,2 метар повисок од јужниот и имал висина од 2.097 метри.

Според претходните мерења, јужниот глацијален врв бил висок 2.106 метри.

- Се сомневавме дека тоа се случило уште минатата година, но, за жал, поради недоволно прецизните мерни уреди, не можевме да потврдиме со сигурност. Но, сега можеме - истакнува Росквист и додава дека јужниот врв сега е рекордно низок, 24 метри понизок отколку што бил во 60-тите години.

Росквист истакнува дека врвот се намалил во текот на изминатите две децении, кога почнал да губи по еден метар годишно.

Овие години загубил речиси 4 метри

Со оглед на тоа дека се очекува во текот на зимата ледникот да закрепне до некоја мера, поради наносите на снег и лед, јужниот врв би можел повторно на некое време да го преземе водството.

- Сега тие одреден период ќе се менуваат во однос на тоа кој е повисок. Но, трендот на намалување на висината на врвот е јасно видлив - истакна Росквист.

Таа објаснува дека за раст на ледниците како оној на јужниот врв, поважни се ладните лета отколку острите зими.

Шведска во мај и во јули минатата година ги забележа најтоплите месеци во историјата, со температури повисоки за 10 Целзиусови степени над просекот. Кога на тоа ќе се додадат и пожарите што неодамна го зафатија Арктикот, јасно е зошто оваа година ледникот на Кебнекаисе се смалил за речиси четири метри.
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот