X
 11.09.2022 Живот

Совршената држава - нема криминал и не се користат пари

На самиот југ на Индија се наоѓа еден град, односно држава. Функционира целосно автономно во однос на Индија, како држава во држава, но тоа не е она што ја издвојува од остатокот на светот.

За Ауровил се вели дека е сосема совршена држава, место каде што нема поделби, место каде што сѐ е во хармонија и во согласност со природните закони.

Ауровил се наоѓа на југот на Индија, во регионот Тамил Наду. Основан е како автономен град-држава, место каде што сè функционира во совршен ред, и во однос на политиката, религијата и образованието.

1
Фото: Instagram

Градот бил основан во 1968 година со само една цел - да биде место каде што мажите и жените, без разлика на верската или национална припадност, ќе можат да живеат во мир, напредок и хармонија. Ауровил е град на иднината и хармонијата.

Во градот живеат околу 3.000 жители, а тој е вистинско утописко место кое им овозможува на луѓето од сите професии, религии и нации да живеат во мир и хармонија. УНЕСКО го прогласи за меѓународен град, а во него моментално живеат луѓе од над 50 земји во светот.

4
Фото: Instagram

Во самиот град не се користат пари, се користи некаква картичка, а градот го контролираат и управуваат комитети составени од жители. Во градот нема криминал, нема автомобили и нема класни поделби меѓу луѓето. Градот е речиси целосно независен и самоодржлив. Жителите сами одгледуваат овошје и зеленчук, произведуваат сопствено млеко, како и повеќето прехранбени производи.

Ауровил е создаден како одговор на постојаниот тренд на поделеност во општеството, пренаселеноста и сериозното загадување на планетата. Основната идеја е дека треба да има населба на планетата која би била независна и во која жителите би ги поставиле правилата, ослободени од сите оптоварувања што го кочат денешното општество.

1
Фото: Instagram

Ауровил е единствена населба во светот, град кој гледа кон иднината и кој се грижи за жителите. Засега успева, а овој модел би можел да се примени во целиот свет, како град каде што иднината навистина постои.

Извор: b92.net
Фото: Instagram
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот