X
 12.07.2023 Живот

Почина писателот Милан Кундера: „Таму каде што срцето зборува, не е пристојно разумот да приговара“

Почина Милан Кундера, еден од најважните писатели на 20 и 21 век. Негови најпознати дела се „Шега“ и „Неподносливата леснотија на постоењето“.

Се потсетуваме на неговите најубави љубовни цитати.

- Љубовта е копнеж по сопствената изгубена половина.

- Двајца заљубени, изолирани од остатокот од светот, тоа е нешто најубаво.

- Не можете да го измерите заемното внимание на двајца луѓе по бројот на зборови што тие си ги разменуваат или кажуваат.

- Ниту една љубов не може да преживее во тишина.

- Таму каде што срцето зборува, не е пристојно разумот да приговара.

- За мене, љубовта е доказ дека постои нешто посилно од идеологија, религија и нација.

- Кога саканата личност е постојано присутна, таа всушност би била присутна само во својата постојана минливост, која може да се запре само во моментите на осаменост.

- Водењето љубов со жена и спиењето со жена се две посебни чувства. Првото е страст, а второто љубов.

- Постои надворешен изглед на жената, кој погрешно се толкува како убавина. А тука е вистинската еротска убавина на жената. Се разбира, не е мала работа да се препознае таквата љубов на прв поглед. Тоа е уметност.

Извор: Telegraf.rs
Фото: Wikipedia
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот