X
 04.08.2015 Наука

Дали сте попаметни од јапонски ученик и дали можете да ја решите загатката?

Наречена Менскеи Меиро, или Area Maze, загатката дефинитивно ќе ве помачи, меѓутоа и ќе ве фасцинира со нејзината брилијантност.

 

1


Менскеи Меиро била создадена од Наоки Инаба, еден од најплодните изумители на логички загатки. Тој ја создал откако директорот на едно училиште во Јапонија го замолил да создаде загатка.

 

2

3


Еве што ја прави загатката генијална: Не ви е дозволено да користите дропки во решенијата. Загатката може да се реши само со користење на цели броеви.

 

4

5


Наоки Инаба започнал да создава загатки уште како тинејџер. Тој заработува за живот со тоа што им обезбедува на јапонските медиуми познати загатки како Судоку, а создава и стотици нови. Неговата страна содржи повеќе од 400 оригинални загатки.

Загатката е толку популарна што во Јапонија започнаа да се издаваат книги поврзани со неа. Трикот е да го завршите големиот правоаголник како подолу. Знаеме дека областа А мора да биде 20 сантиметри, со оглед на тоа што е 4 х 5. Тоа значи дека А + правоаголникот под него има област од 20 + 16 = 36 сантиметри. Оваа област е иста како и на голем правоаголник на левата страна. Бидејќи тие ја имаат истата ширина - вредноста која недостасува е 5 сантиметри. 

 

6

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука