X
 08.11.2018 Наука

Највлијателните книги напишани од научници во последните 20 години

Денес е стресно да се биде научник. Буџетите се намалени, политичките битки сензационализирани од страна на партиските опортунисти, пораките на социјалните медиуми се интензивирани во тест-случаи за говор. Сепак, како што корпоратизмот и културата го пробиваат својот пат во академијата во изминатите 20 години, повеќе научници успеваат да се пробијат во мејнстримот со книги од академски историчари како Ерик Фонер и Ибрам Х.Кенди, книжевни научници како Стивен Гринблат, социолози како Роберт Путнам, научници како Ричард Докинс, економисти како Томас Пикети, правни научници како Мишел Александер и така натаму.

Поголемиот дел од 15.000 академски книги објавени на годишно ниво стигнуваат до само мал дел од основната публика на дисциплински специјалисти. Некои се надвор од нивните области, но сепак не успеваат да пронајдат публика надвор од круговите на високото образование.

книги

За да открие кои книги се највлијателни во изминативе 20 години, веб-страницата „Хроникл“ побара од голем број научници да именуваат неколку највлијателни научни книги од изминатите 20 години. Секој од нив требаше да избере книга напишана од научник, и од неговата област и од други области.

Ова е листата со највлијателни книги напишани од научници.

„The Better Angels of our Nature“, Стивен Пинкер

„Bowling Alone: The Collapse and Revival of American Community“, Роберт Путнам

„The New Jim Crow: Mass Incarceration in the Age of Colorblindness“, Мишел Александер

„The History Manifesto“, Џо Гулди и Дејвид Армитажe

„Freaks of Fortune: The Emerging World of Capitalism and Risk in America“, Џонатан Леви

„What Art Is“, Артур Данто

„Homo Deus: A Brief History of Tomorrow“, Иувал Ноа Харари

„Killing the Black Body: Race, Reproduction, and the Meaning of Liberty“, Дороти Робертс

„The Feeling of What Happens: Body and Emotion in the Making of Consciousness“, Антонио Р. Дамасио

„Paying for the Party: How College Maintains Inequality“, Елизабет А. Армстронг и Лора Т. Хамилтон

„A Brief History of NeoLiberalism“, Дејвид Харви

„Critical Race Theory: The Key Writings That Formed The Movement“, Кимберли Креншо и Нил Готанда

„The Restless Clock: A History of the Centuries-Long Argument over What Makes Living Things Tick“, Џесика Рискин

„Touching Feeling: Affect, Pedagogy, Performativity“, Ив Кософски Седвик

„Ella Baker and the Black Freedom Movement: A Radical Democratic Vision“, Барбара Рансби

„Truth and Truthfulness: An Essay in Genealogy“, Бернард Вилијамс

„War Powers: How the Imperial Presidency Hijacked the Constitution“, Питер Ајронс

„Age of Fracture“, Даниел Т.Роџерс

„Shapeshifters: Black Girls and the Choreography of Citizenship“, Даниел Т.Роџерс

„The Argonauts“, Меги Нелсон.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука