X
 17.04.2018 Живот

Апокалиптичниот близнак на глобалното затоплување - пацифичкиот отпад

Климата на Земјата низ историјата се променила многу пати. Во последните 650.000 години Земјата се соочила со седум циклуси на глацијален напредок и повлекување, со ненадеен крај на последната ледена доба, пред околу 7.000 години, што го означува почетокот на модерната климатска ера - човечката цивилизација.

Повеќето од овие климатски промени им се припишуваат на многу мали варијации во орбитата на Земјата што ја менуваат количината на Сончевата енергија што ја добива нашата планета.

Тековните трендови на затоплување се од особено значење бидејќи постои голема веројатност (поголема од 95 отсто) тоа да е резултат на човековата активност уште од средината на 20 век, и продолжува да биде со брзина што е без преседан со децении и векови.

Сега мораме да мислиме и за апокалиптичниот близнак на климатските промени - океанската пластика. Статистиките за пролиферација на океанската пластика се алармантни.

1. Пацифичкиот отпад е најголемата акумулација на океанската пластика на светот

Големиот пацифички отпад е „депонија“ од претежно пластични остатоци во Северниот Пацифички Океан, што зафаќа површина од 1,6 милион квадратни километри. Област двојно поголема од Тексас или трипати поголема од Франција. Масата на пластиката во голем пацифички отпад неодамна е проценета на околу 80.000 тони - оваа тежина е еднаква на онаа од 500 џамбо-џета.

2. Пластичното загадување сега може да се најде на секоја плажа во светот

Од туристичките плажи, па сè до ненаселените тропски острови, ниту една плажа не е безбедна. Секој ден околу осум милиони парчиња пластичен отпад го наоѓаат својот пат во нашите океани, предизвикувајќи предвремена смрт на 100.000 морски цицачи и желки и 1 милион морски птици.

3. Нема повеќе изговори - мора да престанеме да ја користиме пластиката за еднократна употреба

Од сите отпадни материјали што ги разгледала фондацијата „Ро“ додека патувала од Каиро до Кејптаун, 95 отсто биле пластика. Од 95 отсто 98 отсто биле пластика за еднократна употреба.

4. До 2050 година ќе има повеќе пластика (по тежина) од риби во морето

Благодарение на нашата човечка зависност од практични предмети што можеме да ги добиеме набрзина, како што се пластични шишиња, кеси, пакети храна и цевки за пиење, стотици морски видови се во опасност од изумирање затоа што голтаат пластика.

Иако овие статистики и ситуации се неверојатно мрачни, сè уште имаме време да ја поправиме направената штета и да ги спасиме нашите океани пред да биде предоцна. Посетете ја веб-страницата „Сурфери против канализација“ за да дознаете што би можеле да направите за да помогнете.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот