X
 18.10.2019 Живот

Старите добри времиња навистина постојат! Научниците открија кој период е тоа

Старите добри времиња навистина постоеле и луѓето биле најсреќни во 20-тите години на минатиот век, открива истражување кое тврди дека успеало да ги измери релативните нивоа на среќа анализирајќи ги книгите и медиумите од тоа време.

Истражувачите по психологија од Универзитетот „Ворвик“ користеле книги од „Гугл“ за да го разгледаат бројот на клучни зборови што означуваат среќа и тага во милиони романи, мемоари и весници што се протегале уште од 1825 година.

Тие заклучиле дека луѓето во Велика Британија биле најсреќни во текот на 20-тите години од минатиот век и по завршувањето на Втората светска војна. Националното ниво на среќа било најниско за време на „Зимата на незадоволството“.

Нивото на среќа достигнало споредливо ниво со меѓувоените години во текот на 90-тите и почетокот на 21 век.

sreka

Во Америка среќата го достигнала својот врв во 20-тите, пред Големата депресија и пред избувнувањето на Втората светска војна. Нацијата закрепнала во 50-тите и 60-тите, пред борбата за граѓански права и избувнувањето на војната во Виетнам, кога нивото на среќа повторно се спуштило.

Но, во 90-тите повторно се подигнало со подобрувањето на економијата.

Милиони книги и весници биле искористени во ова пионерско истражување, кое мерело речиси двесте години од среќата на народите.

Луѓето во Велика Британија биле најмалку среќни во 1978 година, во текот на „Зимата на незадоволството“, многу повеќе отколку во текот на Првата и Втората светска војна. Американскиот народ бил најнесреќен во текот на Втората светска војна, внимателно проследено со војната во Виетнам. Истражувањето посочува дека „старите добри времиња“ постојат. Тоа се времиња кога луѓето биле посреќни бидејќи податоците постојано покажувале повисока основа за среќа од 1825 година до почетокот на 20 век и повторно во 20-тите години на 21 век.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот