X
 09.10.2023 Наука

Животните повеќе се плашат од човечки гласови отколку од лавови

Научниците објавиле снимки од луѓе кои нормално разговараат преку звучници скриени во изворите на вода во националниот парк Кругер.

Околу 95 отсто од животните биле многу исплашени и брзо избегале. Спротивно на тоа, снимките од лавовите што 'ржеле предизвикале значително помал страв.

Човечкиот говор што научниците избрале да го репродуцираат ги вклучувал локалните јазици што вообичаено се зборуваат во Јужна Африка.

За време на експериментот, научниците забележале дека некои слонови, како одговор на повикот на големите мачки, дури се обиделе да се соочат со изворот на звукот.

Истражувањето покажува дека животните, меѓу кои имало антилопи, слонови, жирафи, леопарди и свињи, дознале дека контактот со луѓето е исклучително опасен поради ловот, употребата на оружје и употребата на кучиња за време на ловот.

Но, ова не важи само за животните од овој национален парк. Станува збор за глобален феномен и загрижува тоа што животните се плашат од луѓето повеќе отколку од кој било друг предатор.

Авторите на истражувањето забележуваат дека ова претставува предизвик за областите кои се потпираат на туризмот заснован на дивиот свет, бидејќи посетителите ненамерно ги плашат животните што дошле да ги видат.

Истражувањето отвора потенцијал за заштита на ранливите видови во тие екосистеми. Човечките звуци, кога се користат соодветно, можат да помогнат во заштитата од нелегалните ловокрадци.

Извор: 6yka.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука