X
 26.11.2022 Живот

Џон Ф. Кенеди читал побрзо од сите - читал шест весници секое утре од почеток до крај

Американскиот претседател Џон Ф. Кенеди бил страстен читател и можел да прочита околу 2.500 збора во минута, што е многу повеќе од просекот.

Наводно, секое утро на појадок читал шест весници, од почеток до крај.

Оваа вештина сигурно не ја стекнал веднаш бидејќи брзото читање бара сериозно време, вежбање и посветеност.

Најмладиот американски претседател бил силен поборник за брзото читање откако поминал курс за брзо читање со неговиот брат Боби Кенеди. Посетувал курс во Балтимор во 1954 година. Се вели дека читал 1.200 збора во минута по завршувањето на курсот.

Тој охрабрил многумина во неговиот кабинет да посетуваат слични курсеви и во 60-тите години успеал да го направи брзото читање популарен тренд во САД.

Дел од книгата „Камелот во зората“ наречен „Брз читач“ ја опишува неговата способност за брзо читање:

- ЏФК разви феноменална способност за брзо читање материјали. Неколку недели пролетта 1954 година Џек и Боби отпатуваа во Балтимор за да земат часови по брзо читање на вечерниот колеџ на Универзитетот „Џонс Хопкинс“. Професорот Елтон И. Мирс го држел предавањето наречено „Како да читате подобро и побрзо“. Предавањето се одржуваше во вторник навечер, а браќата мораа да возат повеќе од еден час во еден правец за да присуствуваат на часовите.

кенеди
Фото: Wikipedia

Сигурно сте се запрашале колку страници можете да прочитате за еден час или колку време ви е потребно за да прочитате 100 страници?

Според статистичките податоци, една страница содржи приближно 300 збора. Имајќи предвид дека просечниот читател може да прочита околу 300 збора во минута, кусиот одговор е очигледно дека една страница може да се прочита за 1 минута.

Додека бавниот читач ќе прочита 30 страници на час, просечниот човек може да чита околу 40 страници на час.

Статистиката покажува дека брзите читачи можат да прочитаат 50 или 60 страници за еден час. Повторно, статистиката одразува генерализиран просек, но резултатите може многу да варираат од личност до личност и може да зависат и од материјалот што се прелистува.

Целта на читањето е важен фактор кој во голема мера влијае врз брзината на читање. Читањето за задоволство и читањето за учење се две сосема различни работи и нашиот мозок работи различно во секое сценарио.

Додека прелистувањето забавна книга може да се направи со брзина од 50-60 страници на час, прелистувањето низ академски учебник каде што читателот постојано треба да се враќа назад и да прегледува одредени делови неколку пати за да ја разбере содржината предизвикува брзината на читање да падне на 15-20 страници на час или уште помалку.

Извро: 24sedam.rs
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот