X
 28.02.2022 Наука

Нови студии докажуваат дека пандемијата на коронавирусот почнала од животните на пазарот во Вухан

Две студии кои се пред печатење, а беа објавени во саботата, нудат дополнителни докази дека коронавирусот потекнува од животни и се проширил на луѓето кон крајот на 2019 година на пазарот за морска храна „Хуанан“ во Вухан, Кина.

Една од студиите (ниту една не е рецензирана или објавена во стручно списание) користела просторна анализа за да покаже дека најраните познати случаи на ковид-19, дијагностицирани во декември 2019 година, биле на пазарот. Исто така, истражувачите известуваат дека примероците од животната средина што биле позитивни на вирусот САРС-КоВ-2 биле силно поврзани со продавачите на живи животни.

Другата студија вели дека двете главни вирусни лози биле резултат на најмалку два настана во кои вирусот вкрстил видови во луѓето. Првиот пренос најверојатно се случил кон крајот на ноември или почетокот на декември 2019 година, велат истражувачите, а другата лоза веројатно била воведена во рок од неколку недели од првиот настан.

Експертите остро ја осудија теоријата за лабораториско потекло на вирусот, велејќи дека не постои доказ за такво потекло или за истекување. Многу од истражувачите што стојат зад новите студии, исто така, беа учесници во прегледот објавен минатото лето во кој се вели дека пандемијата речиси сигурно потекнува од животно, веројатно од пазар на диви животни.

Новите студии ја носат оваа област на истражување на сосема ново ниво и се најсилниот доказ досега дека пандемијата има потекло поврзано со животните (или зоонотично), вели Мајкл Вороби, професор и шеф на екологија и еволутивна биологија на Универзитетот во Аризона.

Тој рече дека наодите ставаат крај на тоа дека пандемијата потекнува од лабораторија.

- Повеќе нема смисла да се мисли дека ова започнало на кој било друг начин - изјави тој.

Вороби го спореди моделот на првичното ширење на коронавирусот со огномет, со пазарот како негов центар. Експлозијата започна кон крајот на 2019 година, но моделот беше целосно променет до јануари или февруари 2020 година, белег на вирусот што „навлезе во локалната заедница“.

Студијата забележува дека случаите со ковид-19 во декември 2019 година беа географски дистрибуирани неочекувано во близина и центрирани на пазарот „Хуанан“, без разлика дали работеле или не, посетиле или биле свесно поврзани со некој што го посетил овој пазар во 2019 година. Понатаму, од оние случаи што се епидемиолошки поврзани со пазарот, огромното мнозинство беа конкретно поврзани со западниот дел на пазарот, каде што беа лоцирани повеќето продавачи на живи цицачи.

Роберт Гари, професор по микробиологија и имунологија на Медицинскиот факултет „Тулејн“, вели дека наодите се најблиското нешто што покажува дека вирусот е добиен од животно. Гари беше коавтор на студијата која откри најмалку два зоонотични настани или преноси од животни.

Се забележува дека пандемијата започна со две главни вирусни лози, наречени А и Б, иако се вели дека веројатно имало уште повеќе форми на вирусот „кои не успеале да се воспостават кај луѓето“. Лозата Б е почеста од двете и единствената што претходно била пронајдена на пазарот, но студијата вели дека лозата А, исто така, циркулирала низ областа во почетокот на избувнувањето на епидемијата.

Вирусот најверојатно започнал со најмалку два преноса на животни, со некој цицач кој служел како среден домаќин пред да се прошири на луѓето, се вели во студијата.

- Извештаите покажуваат дека ова е вирус на кој едноставно не му е грижа во што се реплицира - вели Гари.

Гари и Вороби велат дека студиите ја покажуваат итната потреба да се обрне внимание на ситуации во кои животните и луѓето тесно комуницираат на дневна основа.

- Треба да направиме подобра работа во земјоделството и регулирањето на овие диви животни и да инвестираме во инфраструктура на места каде што се прелеваат вирусите - вели Гари.

И Вороби рече дека човечкиот надзор е клучен за спречување идни пандемии, додавајќи дека експертите и официјалните лица треба да бидат подобри во откривањето случаи на респираторни заболувања без јасна причина, изолирање на пациентите и секвенционирање на вируси.

- Нема да биде последен пат да се случи ова - рече тој.

Извор: CNN
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука