X
 31.07.2023 Живот

Во следната деценија се очекува значителен раст на цените на недвижниот имот во целиот свет

Во следните 10 години цените на недвижниот имот значително ќе се зголемат во сите делови на светот, објави денеска Институтот за економски истражувања ИФО од Минхен.
Според резултатите од кварталното истражување на ИФО и Институтот за швајцарска економска политика (ИВП), цените на недвижностите ќе се зголемат во просек за 9 отсто на глобално ниво во следната деценија.

- Порастот на цените на недвижностите е повеќе поттикнат од факторите на побарувачка отколку од понудата - изјави истражувачот на ИФО, Тимо Вонер.
Цените на недвижностите во Западна Европа ќе се зголемат во просек за 6,4 отсто, а во Северна Европа за 9,9 проценти, додека во следните 10 години Јужна Европа очекува цените на недвижностите да пораснат за дури 18,4 отсто, а во Источна Европа за 14,9 проценти.

Цените на недвижностите во Велика Британија ќе се зголемат за 8,4 отсто, во Германија за 7,2 проценти, во Франција за 5,5 проценти и во САД - за 6 отсто.
Според прогнозата, цените на недвижностите во Јужна Азија ќе пораснат за 25,1 проценти, во Западна Азија – за 22,4 отсто и Централна Америка - за 24,4 отсто.

Во многу региони во светот зголемената побарувачка за недвижен имот расте поради повисокиот животен стандард и повисоките приходи, како и поради растот на населението и желбата за повеќе простор за живеење.

Според 37 отсто од анкетираните експерти, поради овие фактори е зголемувањето на цените на недвижниот имот на глобално ниво.
Додека 27 проценти од анкетираните експерти оценуваат дека растот на цените на недвижниот имот се должи на ограничените производствени капацитети за изградба на нови станбени области, повисоките цени на градежните материјали и недостигот на парцели.
Околу 12 отсто од експертите сметаат дека за поскапувањето на недвижностите најмногу се виновни монетарната политика, инфлацијата и владините политики во одредени земји.

На регионално ниво, очекувањата на експертите за цените на недвижностите се во голема корелација со нивните прогнози за инфлација.
Истражувањето е спроведено од 14 јуни до 2 јули, при што учествуваа 1.405 економски експерти од 133 земји.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот