X
 14.05.2022 Образование

Одржан меѓународен настан во организација на Правниот факултет при УКЛО

На 11.5.2022 година (среда) во организација на Правниот факултет (Битола), во соработка со Управата за извршување на санкциите на РСМ и Правосудниот истражувачки центар од Ниш, се одржа меѓународен научен и стручен (хибриден) настан „Третман на осудените лица: Како до успешна ресоцијализација низ искуството на различни пенитенцијарни системи“. На настанот учество зедоа повеќе експерти од странство и од земјата, присуствуваа директорите на КПУ од Битола, Прилеп и Охрид, вработените од НПМ при Канцеларијата на Народниот правобранител, претставници на НВО од Македонија, вработени од КПУ од Битола и Прилеп, судии и адвокати од Битола, како и професори и студенти од Правниот факултет.

1

На отворањето поздравни обраќања имаа министерот за правда, проф. д-р Никола Тупанчески; ректорот на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ - Битола, проф. д-р Сашо Коруновски; директорот на Управата за извршување на санкциите, Марјан Спасовски; деканот на Правниот факултет, проф. д-р Горан Илиќ; и раководителката на Центарот за научноистражувачка работа, вон. проф. д-р Ангелина Станојоска.

На првиот панел, кој се однесуваше на модерните искуства од другите земји, но и од Македонија, а го модерира вон. проф. д-р Ангелина Станојоска, свои презентации имаа професорката Бет Хубнер од Одделот за криминологија и кривична правда, Универзитет во Мизури – Сент Луис, САД; г-ѓа Пиа Пуолака, проектна менаџерка на проектот “Smart” затвор на Агенцијата за кривични санкции, Финска; Ален Колинс, експерт во Управата за извршување на санкциите на РСМ; д-р Петар Јорданоски, Совет на Европа; г-ѓа Ирен Ирбе, раководителка на Одделот за системи за реинтеграција, Центар за регистрација и информациони системи, Естонија.

2

На вториот панел, кој се однесуваше на искуствата од Република Северна Македонија и Република Србија и забелешките на пенитенцијарниот систем во двете земји, а го модерира вон. проф. д-р Ице Илијевски, свои презентации имаа проф. д-р Миомира Костиќ од Правниот факултет во Ниш, Република Србија; вон. проф. д-р Дарко Димовски од Правниот факултет во Ниш, Република Србија; вон. проф. д-р Ангелина Станојоска од Правниот факултет при УКЛО - Битола; м-р Ина Џугуманова од Хелсиншкиот комитет за човекови права во РСМ; м-р Ирена Здравкова од Македонското здружение за млади правници (MYLA); и г-ѓа Лена Христовска, раководителка на Секторот за ресоцијализација, КПУ Затвор Битола.

3

Генерален заклучок е дека Република Северна Македонија има уште многу обврски што треба да ги исполни за да може да очекува успешен третман и ресоцијализација на осудените лица. Преостанатите заклучоци, а и листа со предлози од настанот ќе бидат изработени во текот на наредните денови и ќе бидат јавно достапни.

(Комерцијална објава)

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование