X
 21.10.2021 Образование

Каков наставник им е потребен на надарените и талентираните ученици?

Наставникот ја има единствената можност да создаде услови потенцијално надареното дете да стане позитивен и полезен член на општеството. Тој треба да биде свесен дека на некои надарени деца им недостига синхронизираност со нивните врсници, семејството и со времето во кое живеат. Затоа, неопходно е наставникот да ги разбере чувствата на фрустрираност и изолираност кај овие деца, кои можат да се појават, бидејќи нивниот интелектуален развој е побрз од емоционалниот и физичкиот. Воедно наставникот треба да биде свесен за евентуалното несовпаѓање на интелектуалните и социјалните потреби, како, на пример: потребите за сигурност и социјално прифаќање.

Надарените најчесто патат поради својот талент

Наставниците, покрај знаењата од сопствениот предмет, треба да располагаат со:

1. Сознанија за развојот на детето,

2. Доверба,

3. Вештина за развој на флексибилен и интересен материјал,

4. Високо развиена вештина за прашување и објаснување,

5. Желба повеќе да насочуваат отколку да диктираат, дозволувајќи им на учениците да развиваат независност во мислењето и однесувањето,

6. Докажан успех како наставници во редовните училишта,

7. Можности да направат грешки,

8. Наставниците треба да поседуваат лидерски вештини.

Целиот текст прочитајте го на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование