X
 26.03.2022 Култура

Повеќе од 100 години го нарекуваме Мачу Пикчу со погрешно име

Еден од најпознатите археолошки локалитети во светот можеби бил именуван по едноставно недоразбирање.

Древниот град на Инките што го знаеме како Мачу Пикчу веројатно треба да се вика Пичу или Хуајна Пикчу, според новата анализа на историските документи.

Во 1911 година, кога американскиот историчар и истражувач Хирам Бингам првпат бил одведен до древните урнатини на Инките, тој побарал од локалниот земјопоседник да го запише името на локацијата во неговиот теренски дневник.

Во средината на страницата, локалниот фармер Мелчор Артеага напишал „Мачо Пишо“, збор што Хирам забележал дека повеќе звучел како „печу“ кога се кажува наглас.

Оттогаш името останало. Повеќе од еден век, светот го повторувал овој наслов одново и одново, на мапи, документи и историски книги. Дури во 90-тите некои експерти го погодувале називот.

На почетокот на 20 век урнатините на Инките на Мачу Пикчу не биле многу познати. Планините од двете страни на одамна изгубениот град, сепак, биле многу добро познати. Малиот и стрмен врв зад урнатините на повеќето фотографии се нарекува Хуајна Пикчу, додека поголемиот, наведнат врв на југ се нарекува Мачу Пикчу.

Кога Бингам собирал информации пред да започне со своето истражување, во неговите дневници тој се потсетува на разговорот со Адолфо Кеведо, водач на блискиот град, кој ги нарекол урнатините Хуајна Пикчу. Подоцна, Бингам напишал Мачу Пикчу, Хуајна Пикчу во својот дневник за локалитетот. Дури откако Артеага го напишал сега познатото име како одговор на прашањата на Бингам, Бингам се одлучил за Мачу Пикчу. Но, можеби Артеага не се повикувал на урнатините на Хуајна Пикчу, туку на урнатините на Мачу Пикчу.

- Од неговите теренски белешки и неговото писмо се чини дека нарекувајќи го разурнатиот град Мачу Пикчу, Бингам ги следел информациите дадени од Мелчор Артеага - пишуваат авторите на новата анализа.

ime
Фото: Freepik

- Бидејќи Артеага живеел во подножјето на планината и претходно ги посетил урнатините, па дури и се искачил на Хуајна Пикчу, немало причина Бингам да го доведува во прашање името, иако во претходниот разговор, одржан во градот Урубамба, урнатините биле конкретно наречени Хуајна Пикчу - велат научниците.

Дури и пред Бингам да го започне своето патување, град на Инките наречен Хуајна Пикчу бил наведен на атласот од 1904 година создаден од друг истражувач.

Гледајќи понатаму на документите од шпанските доселеници, постојат неколку други извори кои го споменуваат градот Пикчу или античкиот град Хуајна Пикчу. Во меѓувреме, нема апсолутно никаква референца за град наречен Мачу Пикчу.

- Интригантно е тоа што не знаеме за град на Инките наречен Мачу Пикчу пред веста за посетата на Бингам да експлодира низ светот во 1912 година - пишуваат истражувачите.

Во 1990 година научникот Џон Роу од Андите бил првиот што употребил архивски документи за да потврди дека Мачу Пикчу е погрешен назив.

Тој укажал на неколку писма и документи од шпанските колонисти од 16 век кои се однесуваат на древен град познат како Пичу.

Истражувачите од новата студија се согласуваат и не се согласуваат. Тие се согласуваат дека Мачу Пикчу е веројатно погрешен назив, но според локалните сознанија, тие велат дека името на локацијата е поверојатно Хуајна Пикчу.

Повикувајќи се на површни разговори и настани кои се напишани во дневниците на Бингам, тие нагласуваат неколку помали набљудувања кои биле занемарени или сметани за неважни од претходните истражувачи.

Во еден запис, на пример, Бингам пишува дека зборливиот стар човек кој поминал голем дел од својот живот во потрага по рудници во Куско, рекол дека видел урнатини пофини од Чокекирау на местото наречено Хуајна Пикчу.

Неколку други разговори ја поддржуваат оваа референца, како и претходните документи од шпанските колонисти.

- Накратко, додека Бингам сугерирал дека името на фантастичните урнатини е изгубено во сенките на минатото, утешно е што континуираното истражување почнува да ги пробива тие сенки и дава увид во името и историјата на тој град - заклучуваат авторите.

Студијата е објавена во „Навпа Пача“.

Извор: Science Alert
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура