X
 01.01.2020 Живот

Што најмногу гуглале Македонците во 2019 година?

Во текот на 2019 година Македонците го користеле „Гугл“ за пребарување теми поврзани со Македонија, македонскиот јазик, за пристапување до социјалните мрежи и информативните страници и за барање работа.

Генерално во сите категории најпребарувана тема е „Северна Македонија“, по што следуваат „македонски јазик“, „.мк“ (домејн), „транслејшн“ (превод) и „Скопје“. Потоа следуваат социјалните мрежи, информативните страници итн.

Првите пет најпребарувани термини на „Гугл“ покажуваат дека Македонците најмногу ги интересираат преводите на некои зборови, социјалните мрежи и вестите. Така, на прво место е „транслејт“, па следуваат „Фејсбук“, „Гугл“, „Јутјуб“ и на крајот е „Тајм“. На шестото место на најпребарувани термини е „резултати“, потоа следуваат пребарувања поврзани со огласи, временски прогнози итн.Во делот уметност и забава во најпребарувани теми се: Јутјуб, Северна Македонија и македонски јазик на првите три места, а потоа следуваат „филм“ и „.мк“. Најпребарувани термини во овој дел се: јутјуб, вести, мп3, вести мк и ју. Во уметноста и забавата оваа година се вмешало и вработувањето, кое е на осмото место, а за среќа, „Задруга“ оваа година е подолу на листата за разлика од лани и сега се наоѓа на 11. место.Темите „Северна Македонија“ и „македонски јазик“ на врвот и на листата со најпребарувани од делот луѓе и општество, каде што на третото место е „хороскоп“, на четвртото „.мк“, а на петтото „Македонци“. Најпребарувани термини во овој дел се: хороскоп, Македонија, Macedonia, соновник и Стопанска банка.Во областа работа и образование најпребарувани теми се: тест, Северна Македонија, македонски јазик, речник и работа, кои се пребарувани на англиски. Во однос на термините, најпребарувани од оваа област се: тестови, транслејт, мвр, мвр тестови и гугл.


Фото: Google (screenshot)
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот