X
 01.07.2020 Живот

Жената што им е пример на светските психолози открива зошто не сме среќни

Марта Нусбаум е американски филозоф и професорка на Универзитетот во Чикаго. Оваа жена, која е многу ценета во светските научни кругови, во своето толкување на човековата потрага по среќа и одговори каде треба да ја бара кажа голема вистина за агресијата кај тинејџерите, која би можела да понуди одговор на прашањето зошто децата се толку агресивни.

- Не мразете го вашиот внатрешен свет. Тоа е мојот прв и основен совет што би ви го понудила... Нашето општество секогаш ја гледа површината, како изгледаат работите. Нè привлекуваат најновите работи, последните озборувања, новите можности за самопотврдување и статусните симболи. Но, сите го почнуваме животот како беспомошни бебиња чија удобност, исхрана и преживување зависат од другите.

Дури и кога ги развиваме нашите вештини и независност, секогаш остануваме слаби и нецелосни, зависни од другите и од несигурниот свет, без оглед на тоа што можеме да постигнеме. Додека растеме, сите развиваме широк спектар на емоции што одговара на тоа: страв дека ќе се случат лоши работи и дека ќе бидеме беспомошни да ги надминеме; љубов за оние што ни помагаат и нè поддржуваат; болка кога ќе изгубиме некој близок; се надеваме на добри работи во иднина; лути сме кога некој ќе повреди нешто за кое се грижиме.

Нашиот емотивен живот е мапа на нашата нецелост - битие без никакви потреби никогаш не би имало причини за страв, болка, надеж или бес. Баш поради таа причина, често се срамиме од нашите емоции, потреби, зависности. Можеби мажите во нашето општество се плашат дека ќе бидат исмејувани бидејќи се некомпетентни и зависни, бидејќи главниот имиџ на машкост им кажува дека треба да бидат самозадоволни и доминантни.

Затоа луѓето бегаат од својот внатрешен свет на чувства и совладување на лични емотивни искуства.

marta
Фото: Screenshot/YouTube

Актуелната психолошка литература за животот на децата во Америка покажува дека повеќето од овие деца не можат да кажат како се чувствуваат и како се чувствуваат другите - затоа што научиле дека ќе бидат исмејувани поради своите чувства и потреби, па ги потиснуваат во себе. Тоа значи дека тие не знаат како да се изборат со сопствените емоции или како да ги пренесат на другите.

Кога се исплашени, не знаат како да го кажат тоа или барем да станат целосно свесни за тоа. Често своите стравови ги претвораат во агресија. Често овој недостиг на богат внатрешен живот носи депресија подоцна во животот.

Сите ќе се соочиме со болест, загуба, стареење и не сме сите подготвени за овие неизбежни настани, во свет кој ни диктира да размислуваме само однадвор и да се цениме според она што материјално го поседуваме.

Кој е лекот за овие болести? Љубов кон себеси, која не се намалува поради барањето и нецелосните делови на битието, туку ги прифаќа со интерес и љубопитност, се обидува да развие јазик со кој ќе се разговара за потребите и чувствата.

Раскажувањето приказни игра голема улога во процесот на развој. Додека раскажуваме приказни за животите на другите, учиме да размислуваме како другата личност би реагирала на различни настани. Истовремено се идентификуваме со другата личност и учиме нешто за себе.

Како што старееме, ќе среќаваме сè покомплексни приказни - во литературата, филмот, уметноста, музиката и тие ни даваат побогат и посуптилен поглед на човечките емоции и на нашиот внатрешен свет.

Затоа, мојот втор совет е близок со првиот - читајте многу приказни, слушајте многу музика и размислувајте за тоа кои приказни на кои наидовте се значајни за вашиот живот и оние што ги сакате. На тој начин нема да бидете сами во празната соба, ќе имате нов, побогат внатрешен живот и многу повеќе можности за вистинска комуникација со другите.

Извор: Noizz.rs
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот