X
 06.06.2023 Живот

Син ми не сака деца, ниту да игра со нив ниту да им се приближи. Поради него, се оддалечивме од сите

Имам две момчиња, на возраст од 5 и 1 година. Имаме проблем со поголемото. Воопшто не сака деца, ниту да си игра ниту да им се приближи, а ако некој дојде до него, тој бега и се крие, или вика за тие да избегаат како да се плаши од нив. Таков е од раѓање, не сакаше нови луѓе, особено деца. Не сака да одиме во парк или на гости, само сака кај баба му, кај нив дома е опуштен, па дури и разгален. Кога ќе ни дојдат гости, бега и се крие, особено ако има и дете. За братучедите вели дека не ги сака, не му требале.
Инаку, оди во градинка од 2 години, но таму не сакал да си игра со децата, туку си седел со воспитувачките. Вели дека не сака да си игра и да не му купуваме играчки, сакал да чисти и само му требале средства за чистење. Нема ниту едно другарче. Со братчето е малку груб, сака да скока со него, но го сака и го пази. Живееме во странство и на почетокот беше проблем и јазикот, но сега го разбира и зборува во градинка.
Како да постапиме со вакво несоцијално дете? Оддалечени сме од сите и затворени само дома, или само со познати луѓе заради него. Мислев дека е само фаза, ама веќе има 5 години. Се плашам дека тоа ќе се префрли и кај малото дете, веќе почнува да го имитира.

Одговорот од психологот прочитајте го на Деца.мк


Издвојуваме

Живот