X
 12.09.2018 Економија

Сите физички лица што остваруваат приход да се регистрираат во е-системот на УЈП за персонален данок


Сите физички лица што во текот на 2018 година имаат остварено приход, вклучувајќи ги и оние што примиле само плата и пензија, треба електронски да се регистрираат во Управата за јавни приходи на системот Е-персонален данок.

Од УЈП, како што беше посочено на денешната прес-конференција, ги повикуваат граѓаните да го направат тоа поскоро и да не се чека крајниот рок - 31 декември 2018 година.

Обврска за регистрација во системот имаат сите физички лица што оствариле приходи по која било основа - плата, регрес за годишен одмор, приходи од закуп, добивка од игри на среќа, од странство, пензија и други приходи што подлежат на оданочување со персоналниот данок на доход заради прием на пополнетата годишна даночна пријава што од 1 јануари 2019 година ќе ја доставува УЈП.

Физичките лица ќе треба електронски да се пријават на системот e-pdd.ujp.gov.mk. Откако ќе го направат тоа, потоа треба да си ги потврдат податоците во УЈП.

Пополнетата годишна даночна пријава преку електронскиот систем УЈП треба да ја достави до граѓаните најдоцна до 30 април 2019 година, а граѓаните ќе треба да ги потврдат или коригираат податоците од пополнетата даночна пријава најдоцна до 31 мај 2019 година.

Во електронскиот систем досега се регистрирани 13 илјади граѓани.


Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Економија