X
 13.02.2019 Економија

Германија треба да „увезува“ по 260 илјади нови работници годишно

На Германија до 2060 година ќе ѝ требаат најмалку по 260 илјади нови работници-мигранти годишно за да ги задоволи своите потреби и да го покрие демографскиот недостиг.

Од таа бројка, околу 146 илјади луѓе секоја година ќе треба да мигрираат од земји што не се членки на ЕУ, покажа истражување на Фондацијата „Бертелсман“.

Поради стареењето на населението, се проценува дека работната сила во Германија ќе опадне за една третина, или за 16 милиони луѓе до 2060 година, доколку не се зголеми миграцијата. Без нови странски работници, недостигот на работна сила може да има катастрофално влијание врз четвртата најголема економија во светот.

Студијата проценува дека околу 114 илјади луѓе ќе мигрираат од други земји на ЕУ, но демографскиот фактор и економското приближување меѓу земјите од ЕУ ќе го намалат поттикот за работниците да се доселуваат во Германија.

Директорот на Бертелсман, Јерг Дрегер, изјави дека официјалните бројки покажуваат оти во 2017 само 38 илјади работници дошле и останале во Германија.

Во студијата се заклучува дека Германија итно мора да донесе имиграциски закони со кои ќе се привлечат средно и високо обучени работници, но и да развие поробустна програма за интеграција.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Економија