X
 14.06.2024 Живот

Овој град е прогласен за водечка дестинација за одржлив туризам во Европа

Многу дестинации преземаат чекори кон поодржлив туризам, при што некои им предлагаат на посетителите посета на помалку посетени региони, а други преземаат покреативен пристап.

Но, еден град во Европа е број еден во однос на одржлив туризам. Новото истражување на „Дата апиал“ оцени девет големи европски градови: Париз, Виена, Амстердам, Рим, Даблин, Лондон, Копенхаген, Мадрид и Берлин за да открие дека шпанската престолнина е водечка дестинација за одржлив туризам на континентот.

Анализата на одржливи градови и туризам, заснована на „Европскиот систем на индикатори за туризам“ на Европската комисија, го издвои Мадрид по својот сеопфатен пристап кон одржливоста. Градот имаше просечна оцена 77 од 100 во четирите главни столба.

Мадрид постигна добар резултат во управувањето со дестинации со 91 поен (Виена победи во оваа категорија), социо-културен со 78 поени (Рим победи во оваа категорија) и прекумерен туризам со 74 поени (веднаш зад Париз).

Исто така, рангирањето ги разгледа факторите како што се културната средина, зелените урбани области, квалитетот на јавниот транспорт и инклузивноста за ЛГБТК+ заедницата, како и сите иницијативи за намалување на загадувањето и, како што беше направено во Мадрид, обновувањето на автобусите.

Извор: Timeout.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот