X
 08.04.2015 Култура

Постери за регрутирање на женска работна сила во текот на Втората светска војна

Ги препознаваме од таканаречените „Rosie the Riveter“ постери за регрутирање; женската работна сила од Втората светска војна ни овозможува многу повеќе од шарен кич.

 

жени


Повеќе од 6 милиони жени биле вклучени како работна сила за време на војната, а до 1942 година се проценува дека процентот на работни места прифатливи за жените драстично пораснал од 29 на 85%. Овој период жените почнале да работат професии кои некогаш се сметало дека никогаш нема да можат да ги работат, чувствувајќи дека нивна должност е да им помогнат на нивните земји за време на конфликт. Сето тоа, и покрај фактот што нивните татковини направиле малку за да ги поддржат нив.

Преку нивната работа овие жени навистина помогнаа нивната држава да издвои победа. На тој начин војниците, полека започнале да се враќаат од странство и да се враќаат на нивните работни места. Од жените се очекувале да го следат машкото  водство, да го напуштат работното место и да се вратат дома. Овие фотографии во боја од Втората светска војна ги прикажуваат жените во нивните најдобри моменти.

 

ГАЛЕРИЈА

Подготвил: Тамара Мисирлиевски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура