X
 19.10.2016 Култура

Совети од десет успешни жени, како да стигнете до посакуваната цел

Размислете за момент: како би објасниле што точно значи познатата изрека дека „пат од илјада милји започнува со првиот чекор“?


Маја Ангелу, писателка:

„Ако нешто не сакате, променете го. Ако не можете да го промените, променете го својот став.“


Шерил Сандберг, оперативна директорка во Фејсбук:
„Секој има своја амбиција и различни начини како да стигне до одредена цел. Целта за подобар свет не е да работиме со помош на нашите лични страсти, таленти и интереси.“


Анџелина Џоли, актерка:
„Без болка не би имало страдање, без страдање никогаш не би научиле од грешките. За да го исправиме тоа, страдањето и болката се клучот за сите проблеми, без нив не би постоела смислата на животот.“


Лори Грејнер, претприемачка:
„Кога имав тешки моменти на работа, се трудев да ги надминам, да бидам над нив заради својата иднина. Кога водите бизнис, честопати работите не одат добро, но важно е како вие гледате на нив и како се ‘носите’ со тие проблеми.“


Барбара Коркоран, инвеститорка:
„Да не сте се осмелиле да ја потценувате моќта на својот инстинкт!“


Дајана Соер, новинарка:
„Следете го тоа кон што чувствувате искрена страст и дозволете му да ве води до целта.“


Мишел Обама, прва дама на САД:
„За успех е потребно да си поставиме повисоки цели.“


Мелинда Гејтс, претприемачка и коосновач на Фондацијата Bill & Melinda Gates:
„Понекогаш не можете да му помогнете на оние кои најмногу ве инспирирале.“


Барбара Волтерс, новинарка:
„Работете повеќе од сите. Нема да стигнете до целта со кукање, ниту со викање, ниту со откажување. Целта ќе ја постигнете со самото тоа што веќе сте во приказната.“


Елеанор Рузвелт, политичарка, хуманитарка и поранешна сопруга на Теодор Рузвелт:

„Морате да ја направите таа работа за која сте мислеле дека не можете да ја направите.“
Подготвил: Б.Б.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура