X
 15.03.2022 Наука

Последиците од мозочен удар најбрзо се лекуваат со видеоигри

По мозочен удар пациентите може да изгубат чувство во раката или да почувствуваат слабост и намалено движење, што ја ограничува нивната способност за извршување на основните активности. Традиционалната рехабилитациска терапија е многу интензивна, долготрајна, често скапа и недостапна за многумина.

Затоа, истражувачите користеле „Риковери рапидс“, видеоигра со сензор за движење, за да им овозможат на пациентите со мозочен удар да ги подобрат своите моторички вештини дома, под надзор на терапевт.

Истражувачите откриле дека терапијата заснована на игра довела до резултати слични на оние по класичната терапија, но за една петтина од времето. Затоа, овој пристап штеди време и пари, а истовремено ги зголемува удобноста и безбедноста.

Играта „Риковери рапидс“ им помага на пациентите што треба да надминат различни предизвици во забавна, интерактивна средина. Пациентите возат кајак и додека се спуштаат по реката, изведуваат различни движења со рацете симулирајќи веслање. Тие се лулаат од страна на страна за да управуваат со кајакот и да стигнат над главата за да ја отстранат пајажината и да ги одвратат лилјаците. Како што напредуваат, предизвиците стануваат сѐ потешки.Резултатите од ова истражување се објавени во списанието „Еклиникалмедисин“.

Извор: Bug.hr
Фото: Bug
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука