X
 14.07.2016 Наука

Како изгледа сонцето од секоја планета во сончевиот систем?

Нашиот Сончев систем е навистина убаво место. Без разлика дали станува збор за вулканската површина на Меркур, црвените рамнини на Марс, убавите прстени на Сатурн или пак прекрасните места на нашата Земја, Сончевиот систем е разновидно место полно со извонредни знаменитости и природни чуда.

 

вселена


Сигурно не би постоеле без Сонцето - затоа, уметникот и илустратор Рон Милер се обидува да ве потсети на овој факт преку серија на прекрасни визуелизации на нашата локална земја. Тој поминал повеќе од 40 години илустрирајќи ги темните рамки на вселената, блиску и далеку и дава најреална претстава за тоа како сонцето се гледа од далечните светови.

„Се погрижив не само да биде прикажано сонцето, туку и површините на планетите и сателитите.

И покрај тоа што Плуто е 7.5 милијарди километри оддалечено од Земјата, сонцето се'уште изгледа особено светло. „Иако сонцето е помало, сепак се'уште е брилијантен извор на светлина“, вели Милер.

Благодарение на законите на физиката, светлината на сонцето е еднаква на квадратот на релативна оддалеченост од него. 

 

Линк до галеријата.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука