X
 26.10.2017 Наука

Што е тоа „ништо“?

ништо
Фото: Thinkstock

„Ништо“ во колоквијална смисла може да биде многу, но во физиката тоа е обичен простор без никаква содржина.

Тоа е простор во кој нема честички на ниту едно место на кое потенцијално би можело да има. Физичарите го нарекуваат вакуум и благодарение на квантната механика, знаеме за некои од неговите крајно чудни карактеристики.

Еден од основните принципи на квантната механика е Хајзберговиот принцип на неодреденост - не може да се знае позицијата и честичките на импулсите. Колку повеќе знаете за една варијабла, толку помалку знаете за друга.

Меѓутоа, принципот на неодреденост е применлив и на други величини, па и на енергијата и времето. Значи, што повеќе знаете за енергијата на честичките, толку помалку знаете во кое време постоела и обратно.

Но, во случај на „ништо“, се случува нешто необично: ако знаете дека во некоја точка на просторот не постои и нема да го има, наеднаш таа точка може да има какво било количество на енергија, некогаш доволно за создавање на самите честички.

Овие честички се нарекуваат „виртуелни честички“ и во својата основа тие се квантна флуктуација. Кога ќе добиете доволно ништо, вселената се обидува да пронајде начин да го пополни, дури и ако значи дека мора да создава честички од ништо.

Исто така, постои можност целата вселена да е само една голема виртуелна честичка. Хипотезата „создавање од вакуум“ вели дека целата вселена била создадена како голема флуктуација во едно големо „ништо“ што постоело пред него.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука