X
 24.09.2015 Наука

Решена е тајната околу настанувањето на Земјата

Научниците од Франција веруваат дека сфатија зошто хемискиот состав на Земјата е различен од составите на метеоритите кои учествувале во формирањето на Сината планета.

 

1


Земјата има помалку сицилиум и магнезиум од метероитите, иако овие два хемиски елементи биле клучни за нејзино настанувањето.

Експертите проценија дека метеоритите од Земјата зеле силициум и магнезиум, и на тој начин таа го изменила хемискиот состав и ја изгубила масата.

Истражувачите спровеле лабораториски елементи за да го реконструираат процесот на формирање на Земјата и го одредиле хемискиот состав на првата кора.

По формирањето на првата кора, во чијшто состав влегуваат метеорите, кората започнала да се рони такашто метеоритите од неа се откинувале, носејќи ги силициумот и магнезиумот.

 

masa


Научниците откриле дека проади тоа, метеоритите и астероидите кои биле во Земјата, содржат значително повеќе сицилиум и испарливи елементи како натриум и калиум отколку самата Земја.

„Тоа веројатно се случило во првите 100 милиони години постоење на Земјата“, се наведува во истражувањето, во кое пишува и дека тогаш планетата изгубила околу 15% од оригиналната маса.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука