X
 06.02.2018 Живот

Ѕирнете во последната американска фабрика за моливи

фабрика
Фото: Christopher Payne

Моливот е мало волшебно стапче: парче дрво што ги следи и најситните движења на вашата рака додека го движите по површина. Линиите што ги прави може да бидат дебели и тенки, во зависност од промените на притисокот, толку суптилни што едвај ги забележуваме во кој било друг контекст. И додека моливот е доволно софистициран за да ја следи секоја градација на човечката рака, доволно е и едноставен за да го користи и мало дете.

Таквата радикална едноставност е изненадувачки комплицирана да се произведе. Од 1889 година компанијата „Џенерал пенсил“ ги претвора огромните количини на суровини (восок, боја, штици, графит) во производи што можете да ги пронајдете уредно спакувани и обележани во продавниците за канцелариски материјали низ целиот свет: акварел моливи, стапчиња од јаглен, пастелни креди. Иако другите фабрики одат по високо профитните маржи во странство, „Џенерал пенсилс“ останува иста, произведувајќи илјадници инструменти за пишување во средината на Џерси Сити.

Низ годините фотографот Кристофер Пејн ја посетил фабриката многу пати, документирајќи ја секоја фаза од процесот на производство. Неговите фотографии ги прикажуваат различните светови сокриени во моливот. Подрумот каде што работниците го обработуваат јагленот е универзум со апсолутна сива боја: сиви кошули, сиви раце, сиви машини што ги голтаат сивите состојки. Голем дел од работата се врши рачно, така што на вработените им се потребни денови за целосно да ги исчистат рацете. Јадрата на моливите се појавуваат од машините како свежи тестенини, мазни и влажни, подготвени да бидат исечени во различни должини и исушени пред да бидат вметнати во дрвените школки.

Другите делови од фабриката се ерупции од боја. Црвените моливи чекаат, во уредни мрежи, да бидат натопени во светлосина боја. Пејн ја пренесува инцидентната убавина на функционалните машини: чудна архитектура на синџири, подвижни ленти, садови за лепило, метални дискови и запченици со густа маснотија. Тој ја доловува воодушевеноста при набљудувањето на процесот на создавање на моливот расклопен во неговите уште поедноставни компоненти.

Во ерата на бесконечните екрани, смирениот и скромен молив прави револуција. Тој ни помага да бидеме спасени од заборавот. Замислете колкав дел од нашите најдобри движења исчезнуваат - како очите трепкаат и тајните погледи исчезнуваат. А, сепак, кога имате молив, вашиот танц со рацете се пресликува на хартија.

Фотографиите прават нешто слично. Тие го зачувуваат тајното потекло на предметите што ги земаме здраво за готово. Тие ни покажуваат гордост и поврзување со луѓето што ги прават овие предмети, како и начинот на производство што исчезнува во полза на автоматизацијата. Како моливот, така и овие фотографии ги следат движењата што можеби еден ден ќе исчезнат.

ГАЛЕРИЈА
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот