X
 18.07.2023 Живот

За една деценија Париз има 40 отсто помалку автомобили и 45 отсто почист воздух - еве како го направи тоа

За само 10 години Париз постигна трансформативен подвиг за кој многу градови само сонуваат: намалување на употребата на автомобили за импресивни 40 отсто и намалување на загадувањето на воздухот за извонредни 45 отсто. Ова не се случи преку ноќ, туку е резултат на намерен, свесен и заеднички напор и од властите на градот и од неговите жители.

Град на пешаци и велосипеди

Париз, познат како град на љубовта и на светлината, постепено добива уште една титула - град на пешаците и велосипедистите. Во текот на изминатата деценија француската престолнина направи значителни чекори во преобликувањето на својот урбан пејзаж за да им даде приоритет на пешаците, велосипедистите и да создаде побезбедни улици за сите. Резултатот? Драматично намалување на употребата на автомобили за 40 отсто и неверојатно намалување на загадувањето на воздухот за 45 отсто.

Париз го отвора патот за пешаците

Како дел од немилосрдната битка против климатските промени, Париз еволуира за да ги стави пешаците на прво место. Амбициозната иницијатива на градот „Уличен код“ се справува со климатската вонредна состојба со активно менување на навиките за транспорт. Парижаните ја прифатија оваа промена со раширени раце, ентузијастички усвојувајќи ги новите, поеколошки начини на движење.

pariz
Фото: Freepik

900 километри нови патеки за велосипеди

Во обид да го поттикне одржливото патување, Париз помина многу повеќе. Градот сега може да се пофали со неверојатни 1.120 километри велосипедски патеки, што е петкратно зголемување од 200 километри забележани во 2001 година. Овој огромен додаток на велосипедска инфраструктура одигра клучна улога во трансформирањето на Париз во засолниште за велосипедисти.

Улиците до училишта се без автомобили за побезбедна средина за децата


Безбедноста и одржливоста не се исклучени во Париз. Градот направи импресивни напори за да создаде зони без автомобили околу училиштата. Овој потег не само што обезбеди побезбедна средина за децата, туку и поттикна поздрав и поактивен начин на живот кај помладите генерации.

Безбедноста на секој парижанец, без разлика дали е дете, постар граѓанин или лице со попреченост, е врвен приоритет во планот за трансформација на градот. Мерките како што се проширување на тротоарите, зголемување на бројот на звучни сигнали и патеки за лицата со оштетен вид и обезбедување работилници за безбедност при возење велосипед се сведоштво за посветеноста на Париз кон инклузивно планирање на градот.

Драматично намалување на употребата на автомобили и на загадувањето


Во текот на една деценија автомобилскиот сообраќај опадна за 40 отсто, што доведе до значителен пад на загадувањето на воздухот за 45 отсто. Радикалната промена во пристапот на градот не само што го намали јаглеродниот отпечаток туку и значително го подобри квалитетот на животот на жителите.

Инспиративната трансформација на Париз е доказ за моќта на колективните промени. Сепак, секоја голема промена започнува со мали, индивидуални чекори. Без разлика дали сте во Париз или во кој било друг дел од светот, постојат неколку начини на кои можете да придонесете за оваа кауза.
Изборот на велосипед наместо автомобил, поддршката на локалните зелени иницијативи или едноставно почестото пешачење се активности кои можат да направат голема разлика. Запомнете, секој чекор што го правите денес кон одржливо живеење помага да се обликува поздрава и позелена иднина за сите.

Извор: Bright Vibes
Фото: Unsplash
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот