X
 18.10.2021 Забава

Ова е најмалиот мост во светот, а поврзува две држави

Многу мостови поврзуваат различни земји и најчесто се големи и долги. Но тоа не е случајот со еден мост кој ги спојува Португалија и Шпанија, а кој се смета за најмал мост во светот.Мостот е долг само три метри и се нарекува Ел Марко. Бил изграден од страна на работници од двете земји со финансиски средства на Европската Унија.Мостот е направен од дрво и е наменет само за пешаци и велосипедисти. Пред да се изгради мостот, локалните жители користеле штици за да поминат преку реката.

Извор: DDL
Фото: Instagram (Printscreen)
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Забава