X
 26.05.2021 Наука

Се претпоставува дека роверот на НАСА открил органски соли на Марс

Истражувачи од американската вселенска агенција НАСА претпоставуваат дека откриле траги од органски соли на површината на Марс. Ова би ја докажало хипотезата дека на Марс некогаш имало живот, доколку откритието биде потврдено.

Истражувачите претпоставуваат дека солите се остатоци од органски соединенија кои теоретски би овозможиле постоење на живи организми. Сепак, истражувачите работат со ограничени ресурси кои им го отежнуваат потврдувањето на хипотезата.


Во овој случај тие користеле два инструменти од роверот „Кјуриосити“. Првиот инструмент собира примероци и го анализира нивниот состав, а со него било направено откритието. Сепак, вториот инструмент на роверот треба да го потврди откритието.

Главниот автор на истражувањето, Џејмс Луис, изјавил дека станува збор за остатоци кои можеби се стари милијарди години.

Конечно, откритието би требало да се потврди со алатки што ги нема на роверот, туку само на Земјата.

Автор: Ден Робитски
Извор: futurism.com
Фото: NASA
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука