X
 26.06.2019 Наука

Научните грешки во серијата „Чернобил“

Публиката беше воодушевена од серијата „Чернобил“ на Ејч-би-о, која ги прикажува настаните и последиците од катастрофата на нуклеарната централа Чернобил во април 1986 година.

Се координирав со голем број меѓународни истражувачки проекти за влијанието на катастрофата во Чернобил, а и неколку пати ја посетив зоната околу Чернобил. Имаше значителни пофалби за вниманието кон деталите во сцените, реквизитите и облеката, што им помогна на гледачите да се вклопат во доцниот период на советското општество - вклучувајќи ги оние што се сеќаваат од прва рака. Но, има и грешки или аспекти за тоа како се одвива приказната за да се додаде драма во приказната.

серија
Фото: Getty Images Plus

1. Хеликоптерската несреќа

Драматичната сцена во која хеликоптерот паѓа додека се обидува да лета над реакторот, поради интензивно зрачење, никогаш не се случила. Но, снимката со хеликоптерите снимени во тоа време покажува нарушувања генерирани од интензивната област на зрачење над јадрото на реакторот, а имаше и извештаи дека пилотите се разболиле поради радијацијата.

2. „Мостот на смртта“

Доцната реакција од властите значеше дека граѓаните на Припјат биле на отворено по несреќата, а некои од нив отишле на таканаречениот „мост на смртта“ близу фабриката за да го следат пожарот. Но, не постојат докази дека сите луѓе што биле на мостот умреле и не постојат докази дека радијацијата таму била толку опасна.

3. Болеста од зрачењето во Припјат

Во просек, жителите на Припјат добиле просечна доза од 30 милисиверти (mSV), приближно исто колку три CT-скенирања на целото тело, поради задоцнетото предупредување за опасноста. Во серијата, на една сцена во локалната болница се прикажани деца што страдаат од болест од зрачењето. Експертите потврдиле 134 случаи на болести од зрачењето кај пожарникарите и операторите на централата, но ниту еден од нив не бил од цивилите на Припјат.

4. „Се наоѓаш до нуклеарен реактор“


Во емоционална сцена ја гледаме бремената сопруга на пожарникарот која го посетува сопругот кој страда од синдром на акутно зрачење во московската болница број 6. Ова навистина се случило и е едно од искуствата од прва рака, што серијата ги извлекува од „Гласовите на Чернобил“ од белоруската новинарка и добитничка на Нобеловата награда, Светлана Алексеевиќ. Но, драмата имплицира дека бебето апсорбирало толку високи дози на зрачење од сопругот, што подоцна починало. Американски лекар, кој помогнал во лекувањето на работниците од реакторот и пожарникарите, вели дека пациентите не претставувале значителен ризик од радијација кај вработените и посетителите.

5. Реакторите не се нуклеарни бомби


Стравот од нуклеарна експлозија во опсег од два до четири мегатони, поради експлозија на јадрото, што како што се тврдеше во серијата ќе го уништи блискиот град Киев и ќе ги направи големите области на Европа непогодни за живот, се покажал како погрешен. Нуклеарните централи не експлодираат како нуклеарни бомби.

6. Нуркачите

Тројца херои што работеле на дренажа на резервоарите за вода под примарната комора, за да спречат нуклеарното гориво да дојде до допир со водата за која се верувало дека ќе предизвика експлозија, го направиле тоа залудно. Последователната анализа покажала дека тенковите биле празни, а интеракцијата на горивото со водата дури и можела да помогне во ладењето.

7. Пилотите на хеликоптерот

Неверојатно храбрите обиди на пилотите на хеликоптерите да ги испуштат боронот и песокот помогнале во гаснењето на огнот, но во голема мера го промашиле нуклеарното гориво и стопеното јадро, па тоа се оладило само по себе.

8. Рударите

Храбрите рудари што направиле големи напори да ископаат тунел под зградата на реакторот за да постават уред за отстранување на топлината под јадрото работеле залудно: овој уред никогаш не се искористил бидејќи јадрото се оладило уште пред да биде инсталиран уредот.

9. Ликвидаторите

На крајот од серијата, тврдењата за последиците прикажани на екранот имплицираат дека не биле направени истражувања над стотици илјади ликвидатори што чистеле по несреќата. Всушност, имало многу истражувања за оваа група, и тие се покажале неубедливи во врска со тоа дали имало зголемување на ракот. Веројатно тие доживеале зголемен ризик за рак, но ова било многу мало во споредба со други ризици за здравјето со кои се соочувале и продолжуваат да се соочуваат, вклучувајќи кардиоваскуларни болести, пушење и - генерален проблем низ поранешните советски земји, прекумерното консумирање алкохол.

10. Одговорност за инцидентот


Научниците излегуваат како херои во серијата. Додека навистина постојат безброј херои, вклучувајќи ги научниците, по Чернобил, на крајот, советската научна заедница и нејзиниот политички систем биле одговорни за дизајнерските недостатоци на реакторот, недостигот на културата на безбедност и непростливиот недостиг на подготвеност за ваква несреќа.

Важно е да се знае дека „Чернобил“ е неверојатна серија, а реконструкцијата на настаните пред и за време на несреќата е извонредна. Но, треба да се запомни дека станува збор за драма, а не за документарен филм.

Автор: Џим Смит, професор по природни науки, Универзитет во Портсмут
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука