X
 01.03.2023 Наука

Евтин материјал ја зголемува ефикасноста на соларните панели за 250 отсто

Материјалите од перовскит имаат потенцијал да го заменат силиконот во соларните панели бидејќи се поевтини за производство и подобри во апсорпцијата на светлина. Од друга страна, тие имаат недостаток, а научниците сè уште се обидуваат да ги направат овие материјали постабилни и долготрајни. Меѓутоа, во ново истражување научниците успеале значително да ја подобрат ефикасноста на одреден тип перовскит, познат како перовскит олово-халид.

Со комбинирање на перовскит и метална подлога наместо стакло, ефикасноста на конверзијата на светлината се зголемува за дури 250 отсто.


Фото: Pixabay

- Никој друг не ја направил оваа карактеристика на перовскитот. Одеднаш можеме да ставиме метална платформа под перовскитот, целосно менувајќи ја интеракцијата на електроните во перовскитот. Така, ние користиме физички метод за да ја поттикнеме таа интеракција - објаснил Чунлеи Гуо, професор по оптика на Универзитетот „Рочестер“ во Њујорк.

Перовскитите би можеле да станат основни материјали во соларните панели

Иако има уште многу работа за да се пренесе технологијата од лабораторија на вистински соларен панел, истражувањето е уште еден показател дека перовскитните кристални структури наскоро би можеле да бидат примарни материјали во производството на сончева енергија.


Фото: Pixabay

Соларните панели работат со користење фотони на сончевата светлина за да ги поттикнат електроните да го напуштат своето место до атомите и така да произведат електрична енергија. Меѓутоа, дел од енергијата се губи како топлина во процесот.

Со додавањето на металната подлога, научниците откриле дека можат да ја намалат оваа загуба на енергија и да ја зголемат ефикасноста на соларните панели.

Извор: Zimo
Насловна фотографија: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука