Протеините се клучна хранлива материја што му е потребна на телото за градење и обнова на ткивото. Иако храната од животинско потекло е најбогата со протеини, постојат и растенија што содржат значителни количини и имаат изненадувачки голем придонес. Мешунките се лидери во таа смисла, а еве уште неколку намирници богати со протеини.
Спанаќ - протеини и други хранливи материи
Ги содржи сите есенцијални аминокиселини, а една мала порција обезбедува повеќе од 100 проценти од дневната потреба за витамин К. Исто така, богат е со фолна киселина, витамини А и Ц, како и магнезиум и калиум. Спанаќот содржи и моќни растителни соединенија кои ја зголемуваат антиоксидантната заштита и го намалуваат воспалението. Некои истражувања ги поврзуваат неговите својства со намален ризик од одредени видови рак.
Протеини и житарки: недоволно застапени во исхраната, но многу здрави
Раштанот е хранлив, темнозелен лист кој содржи голема количина протеини, како и витамин К. Тој е добар извор на витамин Ц, фолна киселина и калциум. Содржи и антиоксиданси, кои можат да придонесат за намалување на ризикот од некои видови рак.
Брокула
Содржи комплетен профил на есенцијални аминокиселини. Богата е со витамини Ц и К, фолати и минерали како што се фосфор и калиум. Брокулата е богата со флавоноиди, како што е кемпферол, кои имаат антиоксидантни и антиинфламаторни својства. А глукозинолатите присутни во брокулата се поврзани со намалување на ризикот од рак.
Прокељ
Прокељот е богат со протеини, како и со влакна и витамини Ц и К. Исто така, тој е добар извор на фолна киселина, витамин Б6, железо и калиум.
Карфиол
Карфиолот е сличен на брокулата по хранливи својства и има висока содржина на протеини во однос на калориите. Содржи голема количина на витамини Ц и К, како и железо, магнезиум и фосфор. Особено е богат со синигрин, глукозинолат со потенцијални антиканцерогени и антиоксидантни ефекти.

Кинеска зелка
Овој зеленчук е богат со протеини и витамини А, Ц и К, како и фолна киселина, калциум и калиум. Неговите листови содржат голема количина на антиоксиданси.
Аспарагус
Аспарагусот е одличен извор на витамин К, фолна киселина и рибофлавин, а содржи и пребиотски влакна кои го поттикнуваат растот на корисните цревни бактерии. Исто така, содржи релевантна количина на протеини во однос на калориите, има силни антиинфламаторни и потенцијално антиканцерогени својства.
Извор: eklinika.telegraf.rs
Фото: Freepik