X
 02.03.2024 Живот

Луѓето во овие земји се најмалку образовани

Како што соопшти УНЕСКО, светот значително напредувал во образованието низ годините. Споредено со 68 отсто од населението кое знаело да чита и пишува во 1979 година, повеќе од 86 отсто имаат слична способност сега. Сепак, писменоста на возрасните сè уште е проблем - речиси 763 милиони возрасни луѓе не се описменети.

Ковид-пандемијата во голема мера го наруши глобалното образование. Помеѓу март 2020 и септември 2021 година речиси 131 милион ученици во 11 земји пропуштија три четвртини од наставата во училница. Поголемиот дел од погодените студенти беа од Филипините и Бангладеш. Јужна Азија, Источна Азија и Пацификот беа регионите каде што учениците се соочија со целосно затворање на училиштата. Влијанието врз Африка беше видливо и од фактот дека додека вкупниот број на деца кои не одат на училиште се зголеми, стапката на отпишување кај девојчињата во средното образование во Малави се зголеми за 48 отсто помеѓу 2020 и 2021 година.

Учениците во Супсахарска Африка се соочуваат со намалени вештини за читање и броење. Централноафриканската Република, Демократска Република Конго, Чад и Гана се соочуваат со недостиг на основни вештини кај децата.

Важна врска во овој поглед е како стекнувањето образование е поврзано со нееднаквоста во богатството. Особено за вештините за читање, децата кои припаѓаат на побогатата класа имаат подобри вештини од оние што живеат во сиромаштија.

Неколку други фактори што влијаат врз овие вештини кај децата се однесуваат на функционалните тешкотии, недостигот на книги дома и мајки кои немаат основно образование. Слично на тоа, социјалните нееднаквости и системот на касти ја ограничуваат писменоста во Индија.
Додека децата од руралните средини се занимаваат со работа наместо да одат на училиште, оние од пониските касти се соочуваат со проблеми со пристапот до образование.

Во продолжение погледнете кои се 30 најмалку образовани земји во светот.

15. Сенегал

Стапка на писменост кај населението на возраст од 15 години и нагоре: 57,7 отсто

14. Гвинеја-Бисао

Стапка на писменост кај населението на возраст од 15 години и нагоре: 53,9 отсто

13. Етиопија

Стапка на писменост кај населението на возраст од 15 години и нагоре: 51,8 отсто

12. Сиера Леоне

Стапка на писменост кај населението на возраст од 15 години и нагоре: 48,6 отсто

11. Либерија

Стапка на писменост кај населението на возраст од 15 години и нагоре: 48,3 отсто

10. Бенин

Стапка на писменост кај населението на возраст од 15 години и нагоре: 47,1 отсто

9. Гвинеја

Стапка на писменост кај населението на возраст од 15 години и нагоре: 45,3 отсто

8. Сомалија

Стапка на писменост кај населението на возраст од 15 години и нагоре: 41 отсто

7. Нигер

Стапка на писменост кај населението на возраст од 15 години и нагоре: 38,1 отсто

6. Централноафриканска Република

Стапка на писменост кај населението на возраст од 15 години и нагоре: 37,5 отсто

5. Авганистан

Стапка на писменост кај населението на возраст од 15 години и нагоре: 37,3 отсто

4. Јужен Судан

Стапка на писменост кај населението на возраст од 15 години и нагоре: 34,5 отсто

3. Буркина Фасо

Стапка на писменост кај населението на возраст од 15 години и нагоре: 34,5

2. Мали

Стапка на писменост кај населението на возраст од 15 години и нагоре: 30,8 отсто

1. Чад

Стапка на писменост кај населението на возраст од 15 години и нагоре: 27,3 отсто

Извор: Insidermonkey.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот