X
 02.05.2017 Здравје

Дали знаете што претставува малиот дел во аголот на окото?

Кога зборуваме за градбата на окото, сите знаеме за поимите очно јаболко, леќа, рожница, зеница, шареница, белка, очен нерв и мрежница.

Но, дали знаете кој дел од окото, односно очната шуплина, на латински се нарекува plica semilunaris? Станува збор за розевкастиот „влажен“ дел во внатрешниот агол на окото чиешто потекло е многу интересно.

Имено, тој агол е остаток на внатрешен, односно трет капак, што го имаат птиците и рептилите, а коишто го изгубиле луѓето во текот на еволуцијата. Да споменеме и дека човечкото око изгледа слично со фотоапаратите и камерите: проѕирните предни делови на окото ги прекршуваат зраците светлина, проектирајќи намалена и обратна слика на фото-чувствителната мрежница, каде што во нервните станици се претвораат во електрични нервни импулси.

Сетилото за вид ни овозможува да разликуваме бои и да перцепираме длабочина. Човечкото око има видно поле од 200 степени и може да разликува 10 милиони нијанси. 
Подготвил: Б.Б.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје