X
 03.12.2017 Живот

Разлики помеѓу здрава и нездрава љубов

Нездрава „љубов“

Нездравата „љубов“ е немоќна и себична.

Нездравата „љубов“ е условена.

Таа е неодговорна, незрела и зависна.

Зад неа стои очајување кое произведува манипулации.

Таа е „натегнување“, подмолна тишина и удар кој често ќе го примате.

Таа е очигледна.

Нездравата „љубов“ поттикнува лажна надеж и го запира растењето и развојот, како личниот така и заедничкиот.

Таа е како дрога.

Здрава љубов

Здравата љубов е избор.

Таа е нешто што одлучувате да го подарите.

Има и барања, но такви кои ве обликуваат и ги јакнат другите.

Таа е многу силна и независна.

Здравата љубов е трпелива, љубезна и нè учи како да ги прифаќаме другите.

Таа бара огромна количина одговорност која вклучува комуникација на сите нивоа и активно промислување.

Таа гради доверба.

Здравата љубов поттикнува растење и развој.

Таа е ретка, но возможна.
Подготвил: Б.Б.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот