X
 04.07.2018 Живот

Фотографии од внатрешноста на пештерата каде што се заробени момчињата од Тајланд

Дванаесетте момчиња и нивниот фудбалски тренер се пронајдени живи во пештера во Тајланд, по девет дена од нивното исчезнување. Британските нуркачи успеале да воспостават контакт со момчињата, кои се наоѓаат длабоко во пештерата.

Тие биле пронајдени на околу два километра во пештерата и на околу еден километар под земјата. Планот на спасувачката екипа е да се испрати медицински тим и да се внесе воздух со пумпа, а потоа децата да се обучат како да нуркаат. Би можеле да поминат денови пред децата да бидат извадени од пештерата.

0
13. члена на младинскиот фудбалски тим заедно со нивниот тренер, по неколку мига откако биле пронајдени во внатрешноста на пештерата Там Луанг во паркот Кун Нам Нанг Нон, Тајланд/Фото: Shutterstock

1
Спасувачките тимови влегуваат во пештерата каде што 12. момчиња и нивниот тренер се заглавени/Фото: AP

2
Воен транспортен хеликоптер носи машина за дупчење/Фото: Sackhai Lalit

3
Спасувачкиот тим носи кислород во пештерата при спасувачката операција/Фото: Pongmanat Tasiri

4

Топографска мапа со детали за локацијата, вклучувајќи ги влезот, насоката на водата, сувата земја итн./Фото: Penny Yi Wang

5
Момчињата во пештерата Там Луанг/Фото: Getty Images

6
Роднините на 12. момчиња и тренерот се молат за нивното спасување/Фото: Sakchai Lalit

7
Волонтери од мобилната кујна се одмараат во близина на пештерата Там Луанг/Фото: Getty Images

8
Тајландски војник стражари за време на спасувачката операција/Фото: Shutterstock

9
Спасувачот успеал да стигне до влезот на пештерата/Фото: Sakchai Lalit

10
Тајландските војници носат кабли во пештерата при спасувачката мисија/Фото: Shutterstock

11
Боци со кислород подготвени за нуркачите близу влезот на пештерата/Фото: Getty Images

12
Тимот на тајландска морнарица SEAL го истражува тунелот со вода во пештерата/Фото: Getty Images

13
Спасувачите носaт црева во пештерата за пумпање на водата/Фото: Getty Images

14
Tajландски работници носат цевки за вода за да се извлече водата од пештерата/Фото: Pongmant Tasiri

15
Роднина на момчињата покажува слика од 12. момчиња направена во 2017 година откако ги слушнала вестите дека момчињата се живи/Фото: Suwan Rumpha
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот