X
 04.07.2019 Образование

Над 70 отсто од нашите ученици на 15 години немаат вештини за читање

Учениците на 15-годишна возраст во Македонија заостануваат речиси четири години зад врсниците од земјите на ОЕЦД, со просечен резултат од 384 по наука споредено со 493 во земјите на ОЕЦД. Резултатите беа пониски од соседните земји, вклучително и Албанија (427 бода) и Црна Гора (411 бода), а незначително повисоки од Косово (378 бода). Ова е една од причините поради кои мора да се менуваат многу работи во системот, се препорачува во публикацијата на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД), а која ја објави УНИЦЕФ.
Особено загрижува што во земјата има голем број ученици што не стекнуваат основни вештини за математика и читање и дека тој е сè поголем, нагласено е во резимето.

Прочитајте повеќе на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование