X
 05.02.2023 Живот

Многу успешните луѓе се расправаат на поинаков начин, покажува истражување од „Јеил“

Наместо да се обидувате да победите во секоја расправија, би можеле да имате поголем успех ако аргументите ги гледате како можност за учење и развој.

Вака советува психологот Метју Фишер, кој е и професор по маркетинг на Универзитетот „Саудерн методис“. Фишер е и коавтор на истражување од 2016 година додека бил на Универзитетот „Јеил“ кое ги прикажува придобивките од расправањето за нешто да се научи.

- Да се биде подготвен да се слушне другата перспектива и да се вклучи во дијалог кој не е само наменет да ја убеди другата личност дека сте во право, може да доведе до неочекувани сознанија - вели Фишер.

Според него, отворениот ум за време на расправијата не само што ви помага да научите нови работи, туку исто така може да ви помогне да стигнете до точниот одговор и да ги направи другите поотворени за вашата гледна точка.

Што претставува „расправија за победа“?

Фишер и неговите колеги во истражувањето од 2016 година се обиделе да утврдат дали нечиј пристап кон аргументите може да влијае врз тоа како тие ја разбираат природата на вистината кога станува збор за дадена дебатна тема.

Поставувањето било едноставно: учесниците морале да дебатираат за теми со жешки копчиња во онлајн разговор. На едната група ѝ било наложено да усвои натпреварувачки менталитет со цел да се „победи“ во расправијата, додека на другата група ѝ било кажано да „се расправа за да научи“.

Менталитетот „расправање за учење“ се базира на гледањето на спорните разговори како заеднички размени кои можат да го продлабочат вашето разбирање за дадена тема, наместо битки што треба да се добијат.

Тука менталитетот може да го држи клучот за успехот: истражувањата покажуваат дека луѓето со отворен ум различно го перципираат светот околу нив, што доведува до зголемување на среќата и креативноста.

Фишер претпоставил дека оние што се расправаат за да учат ќе имаат помала веројатност да веруваат дека има еден одговор на дебатата, а истражувањето ја потврдило неговата теорија.

Луѓето што се расправале за да победат зазеле тврдокорен став и гледале само еден точен одговор, додека оние што се расправале за да научат почесто прифаќале мислења што се разликувале од нивните.

Фишер препорачува да се обидете да погодите четири примарни прашања во кој било аргумент:

- Кој е вашиот аргумент?
- Зошто е вистина?
- Кога се случило претходно?
- Кој се грижи?

Тоа е совет кој може да им користи на повеќето луѓе, особено на работното место, вели Фишер. Во средини каде што луѓето на лидерски позиции не се подготвени да признаат дека грешат, луѓето можеби се премногу исплашени да зборуваат - и тоа е најлошото сценарио за секаков вид.

Извор: CNBC
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот