X
 05.07.2018 Наука

Мало дете што живеело пред 3 милиони години можело да оди исправено и да се качува по дрвја

Повторната анализа на фосил стар три милиони години покажува дека Australopithecus afarensis, ран хоминид, имал деца кои биле способни да одат на две нозе и да се качуваат по дрвја - важно откритие што дава интересни податоци за оваа критична фаза во еволуцијата на хоминидите.

Малечка фосилизирана нога, не поголема од човечки палец, открива некои од физичките капацитети на Australopithecus afarensis и нивното можно однесување, според новото истражување.


Фото: Jeremy DeSillva


Научниците одамна знаеле, или се сомневале дека овој мајмун-хоминид, кој постои некаде во рамките на нашето семејно стебло, одел на две нозе. Всушност, некои научници отишле толку далеку што укажувале на тоа дека овие големи мајмуни биле бипедални. Новото истражување, предводено од Џереми Десилва од колеџот „Дартмут“, покажува дека децата на овие мајмуни можеле да стојат и да одат исправено истовремено задржувајќи ја способноста за искачување - важен физички атрибут што можеби помогнал да се држат до своите мајки, да се искачуваат по дрвјата и да бегаат од предатори.

Во 2002 година Зересенај Алемсегед, професор по биологија и анатомија на Универзитетот во Чикаго и коавтор на новото истражување, пронашол делумни фосилизирани остатоци од девојче на околу две и пол години кога починало, во регионот Дикика во Етиопија. Биле пронајдени черепот, речиси комплетен вертебрален столб со ребра, коски од рамена, делови од раце и нозе, што се сметале за најсовршено откриено стапало од дете.

- Повеќето од фосилите се од возрасни - необично е да се најдат фосилизирани остатоци од деца, а тоа ни дава прекрасен увид во растот и развојот на нашите предци - велат научниците.

Фосилот бил идентификуван како припадник на Australopithecus afarensis и датира од пред 3,32 милиони години. Истражувањето објавено денес ја подобрува првичната анализа објавена во 2006 година, 4 години по пронаоѓањето на фосилот.

- Оваа нога е доста слична на човечката и покажува дека детето од Дикака одело на две нозе - велат истражувачите.

Како што истакнуваат тие, физичките карактеристики на детето сугерираат дека тоа веројатно било подобар качувач од возрасните и поминало повеќе време на дрвјата отколку неговите родители.

- Тие биле помали, веројатно повеќе играле и морале да се кријат низ дрвјата за да се заштитат од предаторите почесто отколку возрасните. Сметаме дека ова помага да ги објасниме разликите што ги гледаме меѓу коските на детето и коските на возрасните - додаваат тие.

Детето од Дикака било слично во големината како шимпанзата на слична возраст и веројатно било зависно и честопати носено од возрасните.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука