X
 05.10.2021 Живот

Горила во облак од пеперутки победи на фотонатпреварот „Заштита на природата“ за 2021 година

„Заштита на природата“ ги објави победниците на фотонатпреварот за 2021 година.

Овогодишните победници беа избрани од страна на панел-судии во кои бил вклучен и познатиот американски кантавтор Бен Фолдс, кој е страстен фотограф.

Од повеќе од 100.000 фотографии, големата награда ја доби фотографијата на која се наоѓа горила која шета низ облак од пеперутки во Централноафриканската Република, направена од фотографот Ануп Шах од Обединетото Кралство.

- Ми се допаѓаат фотографии што привлекуваат. Лицето на горилата покажува толеранција или блаженство - вели Фолдс.

Наградата „Избор од луѓето“ ја доби Праматеш Гадекар од Индија за фотографија од светулки што се собираат околу дрво пред монсун.

- Овие слики се прекрасен и незаборавен потсетник за живоста и моќта на природата - рече Мег Голдтвејт, директор за маркетинг и комуникации за заштитата на природата.

- Секоја година сме изненадени, воодушевени и трогнати од овие сцени од целиот свет. Тие нѐ потсетуваат колку сме сите поврзани на оваа планета и нѐ поттикнуваат додека ја продолжуваме важната работа за зачувување на земјиштето и водите од кои зависи целиот живот - додава тој.

ГАЛЕРИЈА

Извор: Sciencefocus.com
Фото: Nautre Conservancy
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот