X
 07.04.2022 Живот

Интересни факти за депресијата што можеби не сте ги знаеле

Депресијата е вообичаено ментално нарушување кое се карактеризира со тага, губење интерес, чувство на вина, нарушен сон, чувство на замор и слаба концентрација.

Поголема веројатност да страдаат од депресија имаат оние од 45 до 64 години, жени, разведени лица, невработени и лица со пониско образование. Луѓето со висока стапка на депресија имаат и висока стапка на анксиозно растројство.

Анксиозното растројство е еден од главните проблеми во САД, погодило повеќе од 40 милиони луѓе, а ја чини земјата околу 45 милијарди долари годишно. Бројот на луѓе на кои им е дијагностицирана депресија се зголемува со стапка од 20 отсто секоја година.

1. Повеќе од 350 милиони луѓе од сите возрасти во светот страдаат од депресија.

2. Се смета дека жените страдаат од депресија приближно двапати повеќе од мажите делумно поради естрогенот, кој може да ја промени активноста на невротрансмитерите кои придонесуваат за депресија.

3. Мажите обично ја доживуваат депресијата поинаку од жените и користат различни средства за да се справат. На пример, додека жените може да се чувствуваат безнадежно, мажите може да се чувствуваат раздразливи. Жените може да копнеат некој да ги слуша, додека мажите може да станат социјално повлечени или насилни.

4. Процесот на стареење на клетките е поверојатно да се зголеми кога сте депресивни. Ова предизвикува вашето тело да старее побрзо од нормалното.

5. Лична или семејна историја на депресија, големи промени во животот, траума, стрес и одредени лекови може да придонесат за поголем ризик од развој на депресија.

5. Многу чуден факт за депресијата е дека смешните луѓе и комичарите обично се подепресивни од другите.

6. Истражувањата покажуваат дека луѓето сега страдаат од депресија десетпати повеќе отколку во 1945 година.

7. Кога сте депресивни, сонувате 3 до 4 пати повеќе од нормалното.

8. Државите со повисоки стапки на депресија имаат и повисоки стапки на дебелина, мозочен удар, срцеви заболувања, нарушувања на спиењето, недостиг на образование и помал пристап до медицинско осигурување.

9. Луѓето што поминуваат повеќе време на лаптоп/интернет/компјутер се со поголема веројатност да бидат осамени, ментално нестабилни и депресивни.

depresija
Фото: Freepik

10. Исланд е познат како место на депресија бидејќи има најголема стапка на употреба на антидепресиви.

11. Франција е позната како најдепресивна земја во целиот свет. Забележано е дека секој петти човек во Франција страдал од депресија.

12. Сигмунд Фројд сметал дека кокаинот е единствениот третман за депресија. Фројд, кој ја револуционизирал практиката на психијатрија со своите теории за несвесното, претпоставувал дека депресијата доаѓа од гневот кон себеси.

13. Умереното вежбање е природен начин да се спречи ова прашање, а тоа ќе ви го зајакне умот.

14. Дури и позитивните настани, како што се дипломирањето, бракот или започнувањето нова работа, може да доведат до депресија.

16. Една неодамнешна холандска студија посочува дека депресивните татковци имаат двојно поголема веројатност да имаат новороденче што прекумерно плаче отколку татковците што не се депресивни.

17. Чувството на депресија кај децата со прекумерна тежина може да почне уште во градинка.

18. Еден вид депресија наречена хоспитализам (анаклитична депресија) може да се забележи во институции каде што децата не добивале доволно емоционална грижа. Овие деца стануваат апатични и повлечени, иако може да бидат физички згрижени.

19. Светската здравствена организација проценува дека депресијата ќе биде втора највисока медицинска причина за инвалидитет до 2030 година.

20. Истражувачите откриле дека највознемирувачкиот фактор кај пациентите со Паркинсонова болест е депресијата, а не физичките ограничувања предизвикани од болеста или ефектите од лекот.

Извор: Newinterestingfacts.com | Factretriever.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот