X
 07.10.2022 Живот

Еврејски поговорки: „Сите се жалат на недостигот на пари, а никој на недостигот на мозок“

Дека еврејскиот народ е многу мудар, можеме да заклучиме од нивните поговорки и изреки. Ви ги пренесуваме најдобрите што не само што се мудри, туку се и хумористични.

- Ако некој проблем може да се реши со пари, тоа не е проблем, туку трошок.

- Плашете се од јарецот однапред, од коњот одназад, а од будалите од сите страни.

- Човек мора да живее барем поради љубопитност.

- Родителите ги учат децата да зборуваат, децата ги учат родителите да молчат.

- Јајцата можеби се попаметни од кокошките, но брзо се расипуваат.

- Потешко е добро да се молчи отколку добро да се зборува.

- Лошата жена е полоша од дождот: дождот те тера да влезеш во куќата, а жената те тера да излезеш од куќата.

- Ако животот не се промени на подобро, почекај, ќе се промени на полошо.

- Колку и да е слатка љубовта, нема да правиш џем од неа.

- Избирајќи меѓу две зла, песимистот ќе ги избере и двете.

- Сите се жалат на недостигот на пари, а никој на недостигот на мозок.

- Оние што немаат деца, добро ги воспитуваат.

- Искуство е зборот што луѓето го користат за своите грешки.

- Седа коса - знак за старост, а не за мудрост.

- Ако имате горчина во срцето, шеќерот во устата нема да ви помогне.

- Ако сакате да заборавите на вашите грижи на работа, облечете два броја помали чевли.

Извор
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот