X
 07.11.2025 Живот

Масло кое има повеќе витамин Е и омега-3 од маслиновото и е многу подостапно

Со децении маслиновото масло ужива статус на „златен стандард“ меѓу здравите растителни масла и масти воопшто. Сепак, ладно цеденото масло од репка и здравјето се тесно поврзани.

Ова масло е супериорно во однос на маслиновото масло во многу аспекти, а истовремено е и подостапно.

Здравствени придобивки

Повеќе омега-3 масни киселини

Ладно цеденото масло од репка содржи од 3 до 10 пати повеќе омега-3 масни киселини (ALA) од маслиновото масло. Омега-3 масните киселини се неопходни за здравјето на мозокот, срцето и крвните садови, а нашето тело не може да ги произведе самостојно - мора да ги добиеме од храната.

Витамин Е - моќен антиоксиданс

Ова масло е исклучително богато со витамин Е, кој игра клучна улога во заштитата на клетките од оксидативен стрес, поддршката на имунолошкиот систем и придонесувањето за здравјето на кожата. Во споредба со маслиновото масло, маслото од репка содржи до 30 % повеќе витамин Е.

Совршена рамнотежа на масни киселини

Односот на омега-6 и омега-3 масните киселини во маслото од репка е блиску до идеален (околу 2:1), што е многу важно бидејќи повеќето современи диети имаат превисок внес на омега-6 во споредба со омега-3, што може да доведе до воспалителни процеси во телото.

Стабилно на високи температури

Благодарение на високата точка на чадење (204-230 °C), ладно цеденото масло од репка е исто така погодно за пржење, печење и готвење, додека некои маслинови масла ги губат своите корисни својства на високи температури.


Најмалку заситени масти од сите растителни масла

Кога станува збор за заситени масти, ладно цеденото масло од репка има најмал процент во споредба со другите масла:

-Маслото од репка содржи 7 % заситени масти;
-Сончогледовото масло содржи 9 % заситени масти;
-Маслиновото масло содржи 14 % заситени масти.

Употреба во секојдневната исхрана

Благодарение на неутралниот вкус, маслото од репка може да се користи во сите јадења: како прелив за салати, во смути и намази, за печење и пржење, а идеално е како замена за путер во десерти.

Исто така, поради неговиот поволен профил на масни киселини и стабилност, тоа е сè попопуларно во исхраната на децата, но и кај луѓето што го следат холестеролот или имаат покачени триглицериди.

Ладно цеденото масло од репка не е само „евтина алтернатива“ - тоа е богата храна што вреди да се вклучи во вашата секојдневна исхрана.

Извор: cafe.hr

Фото: Freepik

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот