X
 10.01.2020 Живот

Може да имате 9 пасоши. Еве како...

Пред половина век повеќето земји му го одземале државјанството на лице што ќе добиело државјанство од друга земја. Денес, околу 75 отсто од земјите им дозволуваат на своите граѓани да поседуваат странски пасоши, драматично зголемувајќи ги опциите за државјанство за деца.

Постојат повеќе начини човек да добие државјанство во европските земји, помалку во САД (иако државјанството од раѓање е почесто), и ограничени начини во недемократските земји. Да се има девет пасоши е ретко, но еве како може да се случи.1
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот